BiH

BiH: Turković predsjedavala sastankom Američko-jadranske povelje

Predstavnici zemalja potpisnica povelje usvojili su izjavu u kojoj je izražena zahvalnost za podršku NATO-u i Evropskoj uniji u borbi protiv pandemije COVID-19

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova (MVP) Bosne i Hercegovine danas je predsjedavala sastankom Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5).

Na sastanku, kojim je predsjedavala Turković, govorili su predstavnici zemalja članica i posmatrača Američko-jadranske povelje.

Predstavnici zemalja potpisnica povelje usvojili su izjavu u kojoj je izražena zahvalnost za podršku NATO-u i Evropskoj uniji u borbi protiv pandemije COVID-19, ali i za podršku u oblastima očuvanja zdravlja i ekonomskih sistema.

Također, izjavom se podržava snažna posvećenost zajedničkim demokratskim vrijednostima, poštivanju ljudskih prava, osnovnih sloboda i vladavine prava, kao i stabilnosti i prosperiteta u regionu, navode iz MVP-a BiH.

“Naglašava se i pozdravlja napredak koji je učinila Bosna i Hercegovina u implementaciji reformskih programa, kao i ispunjenja dijela obaveza koje proističu iz 14 prioriteta Evropske komisije. Podržava se napredak BiH na evropskom putu, s ciljem dobijanja kandidatskog statusa u 2021. godini. Članice povelje izražavaju duboku zahvalnost BiH na aktivnom i uspješnom predsjedavanju tokom 2020. godine, uprkos značajnim poteškoćama sa kojima se ova zemlja morala nositi tokom pandemije COVID-19“, navodi se u usvojenoj izjavi.

Članice Američko-jadranske povelje (A5) su: Crna Gora, Hrvatska, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh