BiH

Godišnjica Daytona / Bill Clinton citirao Aliju Izetbegovića: “Bio je u pravu”

U sarajevskoj Vijećnici sinoć je upriličena svečana ceremonija u povodu 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Bill Clinton - Aljazeera.net

Osim prisutnih domaćih i stranih zvaničnika, građanima Bosne i Hercegovine, putem unaprijed snimljenih video-poruka, obratilo se i više od dvadeset bivših i sadašnjih visokih državnih i međunarodnih zvaničnika, prijatelja Bosne i Hercegovine.

Jedan od njih je i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Kako je poručio, uvijek će vjerovati na ono što je postignuto kampanjom NATO-a i poslije, pregovorima u Daytonu spada među najvažnija postignuća njegovog predsjedničkog mandata.

Još žalim što nam je trebalo toliko vremena da ujedinimo sve prijatelje Bosne kako bi se spriječilo ubijanje i što je trebao da se desi užasan genocid u Srebrenici kako bi potakli sve članice NATO-a na djelovanje“, kazao je Clinton, dodavši da je danas više zahvalan što je održao mir koji je dogovoren u Daytonu.

Govoreći o vladavini prava, kazao je da i danas traju tenzije, da se u zadnjoj deceniji vraćao tvrdokorni nacionalizam i opasna retorika među političarima, koji raspiruju stare tenzije da bi ubrali političke poene.

Kako je poručio, dok se borimo sa trenutnim izazovima, ne smijemo zaboraviti postignuće od prije 25 godina.

Kao što je predsjednik Izetbegović jednom rekao: I najnesavršeniji mir je bolji od nastavka rata. Bio je u pravu tada i danas“, kazao je Clinton, prenosi “Radio Sarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh