BiH

Abdulah Sidran o COVID- 19: Normalnost je nestala, prvi stajem u red da primim vakcinu

Nekoliko svjetskih kompanija, među kojima je prva Pfizer iz Amerike, pronašle su vakcinu protiv koronavirusa, pošasti koja nam je promijenila život i odnijela brojne živote.

Abdulah Sidran - Screenshot/N1info.com

Pa iako naučnici još nisu potvrdili da je efekat djelovanja vakcine 100 posto, odnosno ne mogu potvrditi da će nas dugoročno zaštititi od COVID-19 jer su potrebna dodatna istraživanja, a ne zna se ni da li može ostaviti neke dugoročne posljedice na ljudski organizam, Velika Britanija je prva u svijetu napravila korak i odobrila vakcinisanje.

I Bosna i Hercegovina se već uključila u nabavku vakcina i to putem COVAX mehanizma, inicijative koju koordiniraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI fondacija i Koalicija za epidemiološku spremnost za inovacije (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI).

Jer vakcina nam je trenutno jedina slamka spasa. Strah od njenog djelovanja postoji – Bosanci i Hercegovci, kao i ostali građani planete Zemlje, prema izvještajima svjetskih medija pokazuju nepovjerenje, ali veći je strah od života u neizvjesnosti gdje vreba nevidljivi neprijatelj, prenosi “Faktor“.

– Mi smo već duže vremena u položaju koji nas uči da smatramo i nazivamo nova normalnost. Ne treba biti suviše učen da bi se razumjelo kako je to zapravo oksimoron, nešto nemoguće, poput drvene peći. Normalnost je nestala, a ono što je nastalo moramo smatrati novom normalnošću. Budući da prilično dobro razumijem te procese – nemam nikakvog kolebanja oko vakcine. I prvi stajem u red da je primim. Svaka je izvjesnost bolja od neizvjesnosti ispunjene strahom – kazao je akademik Abdulah Sidran.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh