BiH

U KS 248 novozaraženih koronavirusom, tri smrtna ishoda

– Nažalost u protekla 24 sata registrirana su tri smrtna ishoda – kazao je.

KCUS, Sarajevo - Depo.ba

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata obrađeno je 987 testova, prikupljenih od 30. novembra do 3. decembra, od toga je 248 novih slučajeva zaraze koronavirusom – kazao je na pres-konferenciji član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Kemal Beganović.

Od toga porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 147 zaraženih osoba, odnosno 59 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

Beganović je naglasio kako je broj oporavljenih i dalje veći od broja zaraženih i u protekla 24 sata ih je 333.

Nažalost u protekla 24 sata registrirana su tri smrtna ishoda – kazao je.

U Kantonu Sarajevo trenutno je hospitalizirano 296 pacijenta, od toga 205 pacijenata u Kliničkom centu Univerziteta u Sarajevu, uključujući i izolatoriji Podhrastovi, a u Općoj bolnici 91 pacijenat. Na respiratoru u KCUS-u je 10 pacijenata.

U protekla 24 sata sa bolničkog liječenja otpušteno je 27 pacijenta.

U Kantonu Sarajevo trenutno je aktivno 3.400 slučajeva zaraze koronavirusom.

U KS do sada je registrirano 20.658 potvrđenih slučajeva koronavirusa, od toga 16.986 je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

U KS do sada su registrirana 272 smrtna slučaja – kazao je Beganović.

Iako je epidemija u silaznoj putanji, Beganović je napomenuo da se u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru u Dom zdravlja da bi dobili daljnje upute.

Osobe se mogu prijaviti i preko web aplikacije koja je aktuelna i koja se nalazi na stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja gdje se pacijenti mogu on-line prijaviti, ispuniti svoje podatke – kazao je Beganović dodavši kako se to odnosi na pacijente koji su osiguranici u KS.

Što se tiče trendova sedmične incidence i R faktora, Beganović je kazao kako su u protekla četiri dana u padu.

Sedmična incidenca je u padu, odnosno broj novozaraženih na 100.000 stanovnika. U protekla četiri dana incidenca je iznosila 465, 451, 425 i posljedni je 396 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Što se tiče R faktora, koji govori o potencijalu virusa da se širi na nove pacijente, on je u protekla četiri dana iznosio 0,91; 0,88; 0,87 i posljednji 0,83 što znači da 100 zaraženih zarazi novih 83 – kazao je Beganović, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh