BiH

BiH ostala bez vakcine protiv sezonske gripe

Za tržište Bosne i Hercegovine neće biti isporučena potrebna količina vakcina koje bi se našle u apotekama u komercijalnoj prodaji, saopšteno je iz Komore magistara farmacije Federacije BiH.

Vakcina - Twitter

Povučena je isporuka komercijalnih vakcina protiv gripe za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Komore magistara farmacije Federacije BiH. Dobavljač vakcine bez komentara i dodatnog pojašnjenja, a građani izloženi mogućnosti da obole i od gripe i od koronavirusa.

Za tržište Bosne i Hercegovine neće biti isporučena potrebna količina vakcina koje bi se našle u apotekama u komercijalnoj prodaji, saopšteno je iz Komore magistara farmacije Federacije BiH, javlja “BHRT“.

Iz Komore su rekli da su apoteke dobile obavijest od uvoznika i distributera vakcina – firme “Pharma Maac”, da je proizvođač, francuska kompanija “Sanosi”, prekinula seriju proizvodnje za Bosnu i Hercegovinu, sa obrazloženjem da su Njemačka i Austrija pokazale dodatni interes i povećanu potrebu za vakcinama protiv gripa.

Svoje kapacitete usmjeravaju za te dvije zemlje, koje su članice Evropske unije, sa obrazloženjem da je Bosna i Hercegovina treća zemlja, što znači da nismo članica Evropske unije i što se tiče te proizvodnje, prioritet su članice EU. A tek ako pretekne znači i supstance i mogućnost proizvodnje, dodatna količina biće pripremljena za tržište BiH, kaže Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

Iz Komore ističu da su i apoteke zadužene za zdravlje građana, te da je izvjesna količina vakcina trebalo da se nađe u apotekama da bi se pacijenti, koji iskažu želju i u dogovoru sa svojim porodičnim ljekarom, mogli samovoljno vakcinisati.

Pokušali smo kontaktirati i zaduženog uvoznika i distributera za Bosnu i Hercegovinu za vakcine protiv gripa – a to je firma “Pharma Maac”. Međutim, nisu se javljali na pozive novinara.

Novinari BHRT-a su se obratili i Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Od njih su dobili jednostavan odgovor.

Samo jedan dio komercijalnih vakcina ranije je stigao u Bosnu i Hercegovinu putem zavoda za javno zdravstvo i te vakcine su se koristile za vakcinaciju ugroženih kategorija stanovništva i za zdravstvene radnike.

Komercijalna vakcinacija je završena. To smo mi obavijestili javnost. Samim tim ta procedura je u rekordnom roku završena. Vakcinisana su sve osobe koje nemaju pravo na besplatnu vakcinaciju a koje su željele da se vakcinišu, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Iz Komore magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine poručili su da će uskraćivanjem vakcina protiv sezonskog gripa građani Bosne i Hercegovine biti dodatno izloženi mogućnosti da dobiju i sezonski grip i koronavirus.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh