BiH

Prve vakcine u BiH očekuju se najkasnije do kraja marta

Niti jedna zemlja neće dobiti potreban iznos vakcina u jednoj i jedinoj isporuci

Vakcina - Blogspot

Prognozirati tačan datum dolaska vakcine u BiH još je nezahvalno, ali očekivati je da će to biti u prvom kvartalu 2021. godine. Ovo su za “Dnevni avaz” kazali iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Početak distribucije
Naša zemlja dio je međunarodne inicijative COVAX, koju kontroliraju WHO, GAVI i CEPI. Kako su naveli iz ovog ministarstva, datum dolaska potencijalne vakcine u BiH, nakon čega je moguće započeti vakcinaciju, u direktnoj je vezi s instrukcijama predstavnika COVAX mehanizma, odnosno dobivanjem odobrenja agencija zemalja proizvođača, zatim odobrenja Evropske agencije za lijekove te početkom distribucije prema zemljama članicama COVAX mehanizma.

– Alokacijski ključ raspodjele unutar BiH bit će određen nakon primjene alokacijskog ključa između zemalja članica COVAX mehanizma. Informacije kojima trenutno raspolaže Ministarstvo civilnih poslova BiH u ovom trenutku nedvosmisleno govore da niti jedna zemlja neće dobiti potreban iznos vakcina u jednoj i jedinoj isporuci – rečeno nam je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Naglašavaju da su zemlje Evropske unije u procesu nabavke vakcina putem EU mehanizma, ne COVAX-a, te da je datum dolaska vakcina kod njih samo njima poznat.

Predstavnici ovog ministarstva i entitetskih nadležnih institucija su, kako su nam ranije kazali, u stalnom kontaktu s ciljem pravovremene razmjene informacija o svim nadolazećim aktivnostima u sklopu COVAX mehanizma.

Uskoro sastanak
Alokacijski ključ raspodjele vakcina unutar BiH bit će određen nakon primjene alokacijskog ključa između zemalja članica COVAX mehanizma
Alokacijski ključ raspodjele vakcina unutar BiH bit će određen nakon primjene alokacijskog ključa između zemalja članica COVAX mehanizma

Sastanak Ministarstva i predstavnika institucija UNICEF-a, Ureda WHO-a u BiH, Svjetske banke, Ministarstva zdravstva FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Instituta za javno zdravstvo RS, Odjela za zdravstvo i ostale usluge Distrikta Brčko BiH, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Međunarodnog aerodroma Sarajevo i kompanije koja će raditi skladištenje i distribuciju trebao bi biti održan tokom ove sedmice.

Glavni alat u borbi protiv COVID-19
– Multisektorski pristup bit će u direktnoj vezi sa svim budućim aktivnostima u sklopu COVAX inicijative kojima će se težiti u optimalnoj mjeri. Ta se mjera, s jedne strane, odnosi na potrebu dolaska vakcine u BiH kao jednog od glavnih alata u borbi protiv COVID-19, a, s druge strane, potrebe za pravilnim, potrebnim i mogućim procedurama ulaska, skladištenja i transporta vakcine u BiH – naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh