BiH

Mali vrtovi Velika radost

Proteklih mjeseci dok je kretanje bilo većim dijelom ograničeno zbog COVIDa uvidjeli smo značaj malih vrtova koje svako domaćinstvo može imati, bilo da se radi o balkonu ili manjoj terasi ili bašti, pa čak i u urbanim sredinama.

Mali vrt na balkonu - PR / Haber.ba

Pored činjenice da sami možemo uzgojiti hranu, začine i druge važne biljke veoma je bitno i to da u uslovima ograničenog kretanja imamo korisne stvari da radimo, a posebno da imamo čime okupirati naše najmlađe. Pored njih i mnoge osobe sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju mogu korisno posvetiti svoje vrijeme učeći i radeći u svojim mini vrtovima.

UG „Nešto Više“ iz Mostara je napravilo besplatan serijal iz kojeg naši najmlađi mogu naučiti mnogo ali može služiti kao odlična polazna tačka i za sve druge početnike.

Edukacije sadrže:

1. Jestivi vrt: Maleni vrtovi – velika radost
2. Mala škola uzgoja povrća
3. Mala škola uzgoja voća
4. Mala škola uzgoja začinskog bilja
5. Mala škola uzgoja ljekovitog bilja
6. Mala škola uzgoja cvijeća

UG Nešto Više je poznato po specifičnom načinu rada koji se odvija na našem oglednom imanju u blizini Mostara gdje se po permakulturnim principima uzgaja zdrava hrana i gdje se promovišu održivi stilovi življenja. Veliki broj edukativnih aktivnosti se dešava na samom imanju koje često posjećuju lokalni i internacionalni volonteri, učenici, osobe sa invaliditetom i mnogi drugi koji žele učiti o permakulturi. Međutim zbog situiacije sa Koronom jedan dio edukacija smo prebacili i u online prostor“ – Izjavila je Sanja Đermanović iz Udruženja.

Edukacije su dostupne online na linku: 

https://www.youtube.com/channel/UC5IWSzPryCIEkayU0IEw31Q

Serijal je napravljen uz pomoć CARE International Balkans u okviru projekta “Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH”, finansijski podržan od strane CARE Češka i Vlade Češke Republike.

Mali vrt na balkonu – PR / Haber.ba

Mali vrt na balkonu – PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh