BiH

Šeranić: Maska će se morati nositi i kad stigne vakcina

Kada je riječ o pooštravanju mjera u zemljama u okruženju, Šeranić je rekao da svaka zemlja balansira prema svojoj situaciji, te da kontrola mora da bude maksimalna

Alen Šeranić - Twitter

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS Alen Šeranić izjavio je da je epidemiološka situacija ozbiljna, ali stabilna kada je riječ o broju pozitivnih na virus korona.

Šeranić je naveo da se kroz stabilizaciju malo predahnulo i u zdravstvenom sistemu, ali je napomenuo da je na liječenju u bolnicama više od hiljadu ljudi.

On je ukazao na neophodnost poštovanja uvedenih mjera radi sprečavanja širenja virusa korona, te da se bilo kakvo opuštanje ne smije dozvoliti opuštanje.

Sve dok nema mogućnosti da se djeluje na zarazu nema opuštanja, rekao je Šeranić za “ATV“, te dodao da će se jedno vrijeme maska morati nositi i kada stigne vakcina.

On je istakao da će virus biti i u narednoj godini, da od 1. januara neće se desiti ništa novo, već da građani treba da se ponašaju odgovorno.

Kada je riječ o vakcinaciji, Šeranić je istakao da niko ne namjerava da stavi u upotrebu vakcinu koja nije ispitana.

Svaka vakcina koja dođe ili je u upotrebi može da dođe samo ako ima odgovrajući sertifikat o kvalitetu, efikasnosti, mora da ispuni sve preduslove i uslove da bi mogla da se da bilo kom stanovniku RS, dodao je Šeranić.

Za serološku studiju koja se provodi u RS, Šeranić je rekao da će ona dati smjernice i pokazati stanje o pitanju imuniteta kod populacije.

Kada je riječ o pooštravanju mjera u zemljama u okruženju, Šeranić je rekao da svaka zemlja balansira prema svojoj situaciji, te da kontrola mora da bude maksimalna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh