BiH

Ambasador Nelson: Od Dejtona do Brisela – put prosperiteta i sigurnosti

Nadogradnja dvadesetpedogodišnjeg mira naslov je bloga ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona, posvećenog obilježavanju četvrt vijeka Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U blogu ambasador iznosi činjenice o uspjehu mirovnog sporazuma ali naglašava i da je vrijeme da se zemlja okrene budućnosti.

“Primarni cilj Dejtonskog sporazuma bio je da posluži kao okvir za očuvanje mira, za izgradnju povjerenja i pomirenja, te da omogući tranziciju zemlje ka efikasnom, funkcionalnom i demokratskom društvu.”, piše Nelson.

Pozivajući se na, kako piše, mišljenja većine, posebno omladine koju susreće, Nelson ističe njihovu želju da žive u zemlji koja se sastavni dio euro-atlanske zajednice zemalja.

“Međutim, zbog toga što napredak blokiraju politike podjela i korupcija, BiH nastavlja da gubi svoj najveći resurs – njeni očajni građani napuštaju zemlju. Neki sadašnji bh. lideri otvoreno izražavaju sumnju u sopstvenu sposobnost da vode zemlju ka budućnosti koju građani žele. Mnogi odbijaju da zemlju vode u pravom smjeru.”, stoji u blogu.

Ambasador piše da namjena mirovnog sporazuma nikada nije bila da vječno traje te da se njegove manjkavosti “moraju i mogu ispraviti”.

Integritet izbornog procesa, vladavina zakona i zapošljavanje u državnm preduzećima su teme koje Nelson u blogu posebno izdvaja.

” … državna preduzeća su neefikasna – to su politički bankomati koji pomažu eliti da kontroliše građane i njihove glasove na izborima, te da se obogati sredstvima koja pripadaju vama. Ovim kompanijama nedostaje transparentnost, one guše privatni sektor i povećavaju javni dug”, stoji u blogu.

Nelson poziva i da se sagleda uloga NATO saveza u osiguranju mira u BiH tvrdeći da “teške reforme postaju jednostavnije kada u pomoć pozovete 30 saveznica iz NATO alijanse”.

“Sjedinjene Države ostaju uz vas i podržaće vaša nastojanja da ostvarite napredak. Dvije milijarde dolara pomoći od Sjedinjenih Država u proteklih 25 godina u vidu podrške demokratizaciji i ekonomskom rastu dokaz su tog predanog prijateljstva.” piše Ambasador SAD u BiH Eric Nelson, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh