BiH

OGLASILA SE SDA: Vojska mora na istočnu granicu, ne mogu Bošnjaci sami rješavati migrantsku krizu

Od Predsjedništva Bosne i Hercegovine traže da angažuje Oružane snage BiH na osiguranju istočne granice BiH kako bi se zaustavio priliv novih migranata.

Stranka demokratske akcije poziva sve državne institucije i agencije da intenziviraju svoje aktivnosti na rješavanju migrantske krize s obzirom na to da dolaskom hladnih zimskih dana stanje prijeti da se pretvori u humanitarnu i socijalnu katastrofu.

– Ne može sav teret rješavanja migrantske krize biti prebačen na jedno ministarstvo i jednog ministra – ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića, već se čitav institucionalni sistem, na temelju svojih ovlasti i obaveza, mora uključiti i pružiti podršku. Posebnu odgovornost u upravljanju migrantskom krizom ima kompletno Vijeće ministara BiH koje je dužno da ovo pitanje rješava u saradnji s drugim nivoima vlasti u BiH – saopćili su iz SDA.

Od Predsjedništva Bosne i Hercegovine traže da angažuje Oružane snage BiH na osiguranju istočne granice BiH kako bi se zaustavio priliv novih migranata. Dodaju da se dalje odgađanje i izbjegavanje uvođenja ove mjere, koju podržavaju Džaferović i Komšić, a protivi joj se Dodik, ne može više ničim pravdati.

– Tražimo od MUP-ova na federalnom i kantonalnim nivoima da efikasnije uklanjaju migrante s ulica i javnih površina te da, u saradnji s IOM-om i Službom za poslove sa strancima, spriječe njihove samovoljne izlaske iz smještajnih objekata i na taj način sačuvaju javni red i mir te ličnu i imovinsku sigurnost građana. Tražimo od Vijeća ministara BiH i Delegacije Evropske unije da osiguraju smještajne kapacitete za migrante, a od Vijeća ministara zahtijevamo da sačini plan smještaja migranata na način da se teret krize rasporedi na oba entiteta i sve kantone – ističu iz SDA.

Naglašavaju da sredine u kojima žive Bošnjaci, ne mogu same nositi teret suočavanja sa migrantskom krizom, jer svakodnevni incidenti kojima je izloženo stanovništvo u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo, prijete da eskaliraju u širu sigurnosnu krizu, što mora biti alarm svim institucijama i međunarodnoj zajednici, piše “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh