BiH

Incko: Prava Hrvata u BiH treba zaštititi jer su oni najmalobrojniji konstitutivni narod

Hrvati su svakako najmanji od konstitutivnih naroda i (stoga) jer su najmanji, oni trebaju imati malo više da bi se osjećali dobro, kazao je Incko

Valentin Inzko - balkaneu.com

Prava Hrvata u BiH treba zaštiti jer su oni najmalobrojniji konstitutivni narod, no nema razloga da u sredinama u kojima su oni većina i u kojima suvereno vlada HDZ BiH stanje ne bude znatno bolje nego što je sada, izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko (Inzko).

– Tamo gdje su Hrvati u većini, poput Hercegovačko-neretvanske ili Livanjske županije, oni si mogu napraviti malu Kaliforniju. Tamo im nitko ne smeta, tamo nema puno Bošnjaka, nema Dodika, nema nikoga. Oni mogu tamo sve realizirati, kazao je Inzko. On je u intervjuu “Radiju Slobodna Europa” (RFE) uputio sadašnje političke predstavnike Hrvata u BiH da se ugledaju na primjere kakve u Europi nudi Bavarska i kao što u SAD-u nudi Kalifornija.

Sve što oni rade, tvrdi Inzko, mogle bi županije s hrvatskom većinom u Federaciji BiH te bi mogle imati najbolje zdravstvo, najbolje škole jer to nikome ne bi smetalo.

Komentirajući zahtjeve hrvatskih stranaka za izmjenama izbornog zakona BiH kojima bi se osiguralo da Hrvati sami biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti pa tako i člana Predsjedništva BiH, Inzko je kazao kako potpuno razumije frustracije Hrvata te kako o tome treba “ozbiljno razgovarati”. No dodao je kako bi se i Dragan Čović trebao zapitati nije li njegov poraz na izborima prije dvije godine, osim odredbama izbornog zakona, uvjetovan i time da je ostao bez povjerenja dijela hrvatskog biračkog tijela.

– Hrvati su svakako najmanji od konstitutivnih naroda i (stoga) jer su najmanji, oni trebaju imati malo više da bi se osjećali dobro, kazao je Incko.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh