BiH

Dan državnosti BiH obilježen u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Dan državnosti BiH obilježen u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari - Twitter

Vijence na kamen temeljac u mezarju, kao i prethodnih godina, položili su članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici opštine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, potpredsjednik eniteta RS Ramiz Salkić, predstavnici samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz MFS EMMAUS, kao i građani.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, čestitao je građanima Bosne i Hercegovine Dan državnosti.

Koristim priliku da svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam dan državnosti kako u zemlji tako i dijaspori. Domovina je naša obaveza koju moramo čuvati“, rekao je Fejzić.

U svom obraćanju prisutnima, potpredsjednik entiteta RS Salkić je naglasio da je današnji datum jedan od najznačajnijih u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine, te je podsjetio da ono što danas imaju građani Bosne i Hercegovine nemaju mnogi narodi u svijetu, to su mir, sloboda, nezavisna i suverena domovina.

Poštujemo državu Bosnu i Hercegovinu i važeće zakone. Oni koji to ne poštuju šalju sliku da nisu za vladavinu zakona i poštovanja prava u zemlji. Očekujemo da konačno oni koji ne poštuju budu zakonski sankcionisani. Obilježavamo Dan državnsoti na Drini i time pokazujemo da se ovaj važan datum obilježava na cijeloj teritoriji, i time pokazujemo da volimo ovu zemlju, da poštujemo njenu tradiciju, kulturu, historiju, i poštuju vrijednosti koje su definisane na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a“, poručio je Salkić.

Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra, istakao je da zbog situacije u državi moramo naglašavati značaj Dana državnosti i kao i značaj ZAVNOBIH-a.

Više nego ikad važno je obilježavati Dan državnosti. Nažalost, oni koji su nam na čelu države prihvataju simbole drugih država kao svoje. Zbog toga nikada se ne mislimo umoriti od obilježavanja Dana državnosti“, rekao je Hafizović.

Zbog pandemije koronavirusa ove godine u Srebrenici nije bilo prigodnog programa koji su do sada svake godine organizovala djeca iz Srebrenice. UG “Djeca Srebrenice – nove generacije” je nagradilo najbolje učenike za radove na literarnom i likovnom konkursu na temu Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Obzirom da je na našu adresu ove godine pristiglo više od osamdeset izvrsnih literarnih i likovnih radova. Taj podatak nam govori da nacionalne svijesti ne manjka kod naše djece i da će naše udruženje nastaviti da djeluje u tom pravcu. Nagrade su obezbijedili pojedinci iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Udruženje DOBRO.BA iz Sarajeva kojim se ovim putem zahvaljujem na podršci“, rekao je predsjednik udruženja Bernis Ademović.

Dan državnosti BiH obilježen u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari – Anadolija

 

Dan državnosti BiH obilježen u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari – Anadolija

Dan državnosti BiH obilježen u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari – Anadolija

Dan državnosti BiH obilježen u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari – Anadolija


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh