BiH

“Krug 99”: Biden je znao stati na pravu stranu u toku agresije na BiH

Današnja tema sesije “Kruga 99” bila je “BiH od Bajdena do Bajdena”.

Joe Biden - Screenshot

Na redovnoj sesiji “Kruga 99”, koja je održana danas u online formatu govoreno je o temi koja je u posljednje vrijeme bila aktuelna ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u svijetu, a to je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnja tema sesije “Kruga 99” bila je “BiH od Bajdena do Bajdena”.

Predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović podsjetio je da je današnja tema u posljednje vrijeme bila u žiži javnosti.

Kako je kazao, njegove riječi za ljude u opkoljenom Sarajevu značile su puno, davale optimizam i nadu da rat neće vječno trajati.

Isto tako i ovog vremena i ovog trenutka u kojem se razmišlja da li će njegova administracija zaista biti dosljedna svim onim tezama i idejama sa kojim je Biden znao stati na pravu stranu u toku agresije na BiH“, pojasnio je Kulenović.

Smatra da se ljudi, koji se nadaju njegovoj inauguraciji, isto tako nadaju da će Amerika njegovim izborom obnoviti tu tzv. meku moć.

Uvodničar Hajrudin Somun, novinar i diplomata, govorio je o ličnim iskustvima i događajima koje je u to vrijeme pratio. Govorio je o događajima koji su obilježili potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Što se tiče predsjednika Bidena i ako preuzme dužnost, sve ono što smo ovih dana slušali i podsjećali se šta je govorio za vrijeme rata u BiH, jutros sam otkrio novu stvar za koju nisam znao kad je govorio o Tuzli. Da je bio u Tuzli i da je vidio kamion sa izbjeglicama, kako je to doživio. Rekao je da je greška Zapada, što se muslimanima u BiH nije dozvolilo da budu naoružani“, pojasnio je Somun.

Dotakao se i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pregovora.

​​​​​​​Podsjetio je da je u Ženevi često imao priliku, kada je bio savjetnik bh. delegacije na pregovorima, da razgovara s dužnosnicima koji o tome odlučivali, ali nikada nisu mogli osigurati ukidanje embarga iako je na to pozvao tadašnji američki senator Joe Biden.

Povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma govorio je o tri najveće greške tog sporazuma. Radi se o davanju imena Republika Srpska, propustu za povratak izbjeglica kao i činjenica da je njegov dio Ustav BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh