BiH

Bajdenov čovjek od povjerenja se oglasio o Dejtonu i Holbruku: “Nikad tako nisam bio ponosan na američku diplomatiju”

Nikolas Barns (Nicholas Burns) bivši pomoćnik državnog sekretara SAD, povodom obilježavanja 25. godišnjice dogovora iz Dejtona.

Nicholas Burns - Avaz.ba

Ričard Holbruk (Richard Holbrooke) bio je prijeko potrebna sila prirode u pokušaju svijeta da tokom dejtonskih pregovora prije 25 godina donese mir u Bosnu i Hercegovinu, rekao je Nikolas Barns (Nicholas Burns) bivši pomoćnik državnog sekretara SAD, povodom obilježavanja 25. godišnjice dogovora iz Dejtona, otkriva „Avaz“.

Nikad nisam bio ponosniji na američku diplomatiju u činjenju dobra i velikih stvari u svijetu – poručio je Barns.

Ovaj ugledni američki diplomata i političar blizak je novoizabranom američkom predsjedniko Džo Bajdenu (Joe Biden), te se pominje kao jedan od mogućih kandidata za visoku poziciju u novoj administraciji.

Još jedan bivši američki diplomata Daniel Fried, koji je također, radio mnogo u pogledu BiH također se oglasio u vezi Dejtona ističući Holbrukovu ulogu:

Dik Holbruk, pokoj mu duši, doprinio je mirovnom sporazumu i to na svoj upečatljiv način – rekao je Frid na Twitteru.

Pokojni američki diplomata Ričard Dik Holbruk važio je za robusnog diplomatu koji se nije libio direktno i bez ustezanja razgovarati sa svim liderima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh