BiH

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s pomoćnikom američkog državnog sekretara Philipom Reekerom

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine naglasili su ključnu ulogu SAD-a u uspostavi mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini te su zahvalili na dosadašnjoj pomoći SAD-a u sprovođenju bitnih reformskih procesa

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su putem videolinka s Philipom Reekerom, vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropske i azijske poslove, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak je otvorio Stephen Biegun, zamjenik državnog sekretara SAD-a, a prisustvovali su i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, ambasadorica Maureen Cormack, prva zamjenica pomoćnika državnog sekretara, i Matt Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara.

U saopćenju iz Predsjedništva se navodi da su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine naglasili ključnu ulogu SAD-a u uspostavi mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini te su zahvalili na dosadašnjoj pomoći SAD-a u sprovođenju bitnih reformskih procesa.

“U tom kontekstu razgovarano je o narednim koracima koji su neophodni da bi BiH ispunila uslove za napredak ka evroatlantskim integracijama. Govoreći o evropskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH su kazali da će institucije Bosne i Hercegovine nastaviti ispunjavati uslove za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU“, navodi se u saopćenju.

Važna tema današnjeg susreta bila je i ekonomska saradnja dvije zemlje. U tom kontekstu najavljeno je potpisivanje Memoranduma o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a u oblastima infrastrukture, energetike, digitaliziciji kao i o američkim investicijama u Bosnu i Hercegovinu.

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za evropske i azijske poslove Philip Reeker je ponovio da SAD ostaje čvrst i posvećen partner Bosni i Hercegovini u provođenju reformi i ispunjavanju uslova za napredak ka evroatlantskim integracijama. Naglasio je da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine treba zadržati lidersku poziciju u budućim koracima koje treba preduzeti na putu ka EU, kao i u provođenju drugih reformi koje će omogućiti bolјi život građanima BiH. Pohvalio je provedbu Sporazuma koji će rezultirati održavanjem izbora u Mostaru te pozvao na dalje djelovanje u vezi s reformom Izbornog zakona u BiH. Kazao je da su SAD pomogle BiH sa 3,7 miliona dolara u borbi protiv pandemije COVID-19 te najavio nastavak ove vrste pomoći.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli da je neupitna opredjeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, i da će ekonomske reforme, kao i borba protiv korupcije biti u fokusu djelovanja u narednom periodu. Na kraju sastanka članovi Predsjedništva BiH su se zahvalili za prijateljsku saradnju i podršku koju SAD pruža BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh