BiH

CIK BiH: Nakon kompletiranja podataka sa biračkih mjesta u Srebrenici vodi Grujičić, čekaju se rezultati iz dijaspore

Inače, Centralna izborna komisija BiH je usvojila i zaključke o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica

Sarajevo
Obrađena su sva biračka mjesta sa 28 redovnih biračkih mjesta za načelnika Opštine Srebrenica prema kojim kandidat Koalicije “Zajedno za Srebrenicu” Mladen Grujičić ima 4.466 ili 70,03 posto glasova, dok je Alija Tabaković iz SDA u ime Koalicije probosasnkih stranaka osvojio 1.870 ili 29,32 posto glasova, javlja Anadolu Agency (AA).

Nezavisni kandidati Aleksandar Simić i Mile Janjić osvojili su 26 ili 0,41 posto, odnosno 15 ili 0,24 posto glasova.

Za glasanje u Opštini Srebrenica bilo je evidentirano 14.758 birača.

Registrovano je 6.377 važećih glasačkih listića, 105 ih je nevažećih jer su ubačeni prazni, a 184 su nevažeći prema nekim drugim kriterijima.

Inače, Centralna izborna komisija BiH je usvojila i zaključke o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica.

Ostalo je da se rezultatima za gradonačelnike i načelnike općina/opština u BiH pridodaju još rezultati sa devet redovnih biračkih mjesta.

Kada su u pitanju redovna biračka mjesta za gradska i općinska vijeća i skupštine opština u BiH ostalo je još da se obradi 168 biračkih mjesta ili 3,20 posto.

Centralna izborna komisija BiH je donijela i odluku kojom se poništavaju izbori održani 15. novembra na redovnom biračkom mjestu 007B040 u izbornoj jedinici Novi Grad za nivo vlasti načelnik Općine Novi Grad i Skupštinu općine Novi Grad.

Ponovni izbori na navedenom biračkom mjestu će se održati u nedjelju, 29. novembra i provest će se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na dan lokalnih izbora 15. novembra.

Na redovnom biračkom mjestu 007B040 u izbornoj jedinici Novi Grad na izborni dan 15. novembar izborni proces je prekinut prije zakonom utvrđenog vremena i nije završen.

To znači da će se rezultati za Opštinu Novi Grad (RS) čekati do početka decembra s obzirom da neće biti moguće objaviti cjelovite podatke za tu lokalnu zajednicu bez biračkog mjesta na kojem će se izbori ponavljati.

Kada se završi obrada glasačkih listića sa redovnih biračkih mjesta počet će brojanje onih u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

U toku su obavezne pripremne radnje (sortiranje, verifikacija i slično) koje prethode brojanju glasačkih listića.

U skladu sa Pravilnikom o organizaciji rada i utvrđivanja rezultata glasanja u Glavnom centru za brojanje za Lokalne izbore 2020. godine u Glavnom centru za brojanje glasački listići se broje sljedećim redoslijedom: nepotvrđeni-kovertirani glasački listići, glasački listići za glasanje u odsustvu, glasački listići za glasanje putem mobilnog tima, glasački listići za glasanje poštom, glasački listići za glasanje u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH, glasački listići za glasanje putem posebnog (COVID-19) mobilnog tima i glasački listići, u skladu sa odlukom Centralne izborne komisije BiH o ponovnom brojanju.

Glavni centar za brojanje u potpunosti pokriven video nadzorom i da sve aktivnosti koje se provode u Glavnom centru za brojanje nadgledaju akreditirani izborni posmatrači.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh