BiH

Ilijaš: Nepravilnosti na biračkom mjestu gdje je predsjednik bio Dovadžijin zet, ne slažu se potpisi i broj listića

Brojanje glasova u Ilijašu u prisustvu posmatrača koje je počelo jutros, a u skladu sa Odlukom Centralne izborne komisije (CIK) da se ponovno prebroji šest vreća sa glasačkim listićima sa izbornih mjesta na kojima se nisu slagali podaci o broju birača ili glasačkih listića, pokazalo je vrlo moguće izborne malverzacije.

Uočen je nesrazmjer u broju potpisa i u broju upotrijebljenih glasačkih listića, što je ustanovila Centralna izborna komisija BiH.

– Naloženo je Općinskoj izbornoj komisiji da prebroji to biračko mjesto. U pitanju je biračko mjesto Jahorina, gdje je predsjednik tog biračkog mjesta bio zet kandidata Naroda i pravde Amara Dovadžije. Admir Brkić se zove, muž od Dovadžijine sestre. Kompletan birački odbor su bili članovi “Četvorke”. Na kraju se ispostavilo da na tom biračkom mjestu ima 12 potpisa više u odnosu na broj upotrebljenih glasačkih listića. Sad je ovdje osnovno pitanja, gdje su ti listići ili su oni više potpisali, da su za nekog glasali? Očigledno da je to bilo organizirano – kazao je za Faktor Mahir Dević, predsjednik Općinskog odbora SDA Ilijaš.

Ističe da važnim smatra nelogičnosti i na nekim drugim biračkim mjestima.

– Kako je moguće da je na pet biračkih mjesta u Podlugovima, samo na jednom pobijedio SDA-ov kandidat za načelnika sa razlikom od 50 glasova i to tamo gdje je predsjednica komisije bila iz SDA. Naprimjer, zanimaju nas Podlugovi 2, gdje je u pet sati poslijepodne rastao izlazak birača kad je bukvalno sve već bilo stalo tu. Odjednom, u pet sati ti ljudi glasaju?! – objašnjava Dević.

Kako kaže Dević, posmatrači iz njegove stranke su te primjedbe evidentirali.

– Mi ćemo vjerovatno ići i u proceduru pravnog spora, ako bude trebalo i tražiti da se sve kompletno prebroji, sva biračka mjesta u Ilijašu jer smo ubijeđeni da su oni organizirali određenu vrstu malverzacija na nekim biračkim mjestima, kao što su Ilijaš grad, na pet mjesta, gdje su velike razlike, Jahorina, Podlugovi 1 i 2, to su mjesta gdje su oni očito pravili takvu vrstu priče – uvjeren je Dević.

Prema posljednjim preliminarnim rezultatima CIK-a, SDA-ov kandidat Akif Fazlić ima 4.204 glasa, a Amar Dovadžija iz NiP-a 4.180 glasova. Međutim, iz NiP-a tvrde da je Dovadžija pobijedio i da je razlika između njega i Fazlića nešto manje od 50 glasova.

U međuvremenu na društvenim mrežama su se pojavili komentari gdje pojedinci tvrde da su svjedoci malverzacija i da imaju sve zadokumentovano. Da li je tako, očito će se morati dodatno provjeravati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh