BiH

Nenadić: Spreman sam podnijeti ostavku tokom sjednice, ukinite moratorij

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić održao je dramatičan govor na sjednici Skupštine KS upozoravajući delegate na trenutno stanje koje je nastalo u Kantonu zbog moraotrija na zapošljavanje, posebno u sektoru zdravstva. Poručio je da je spreman podnijeti ostavku tokom sjednice kako bi se ubrazo proces smjene Vlade KS uz poruku: Molim vas suspendujete moratorij!”.

Mario Nenadić - Fokus.ba

“Danas je 51. dana od proglašenja moratorija na zapošljavanje i tu sam da vas zamolim da ga suspendujete ili ograničete. Šest javnih zdravstvenih ustanova nema upravljačku strukturu, u pitanju su javne nabavke, potpisivanje radno-pravnih ugovora. U komunalnim uslugama pored nemogućnosti zapošljavnaja i javnih nabavki puno je operativnih problema, očekuje se priv snijeg, so za ulice nije naručena. Odvoz smeća skoro zaustavljen zbog operativnih zapreka, rješenja se improviziraju, ali su iscprljena. Ne mogu se podijeliti stipendije za 1930 djece boraca jer nema upralvjačkih sturktura fonda Ikre. Pravosudni organi također traže popunu. Nemogućnost registracije fiskalnih kasa u rpavnim liciima, vozila u komunalnim preduzećiam nabavku pogreben opreme…”, rekao je Nenadić,

U Ministarstvu zdravstva KS 4-5 zaposlenih je na poslu ostali su izolaciji. Kazao je kako se pretvorio u referenta Ministarstva zdravstva kako bi smanjio posljedice. Kasne rješenja o izolaciji jer nemaju dovoljno osoblja.

“Nemamo praov zaposliti nezdravtsveni kadar u zdravstvenim ustanovama. Brojni konkuris su poništeni”, rekao je Nenadić.

Istakao je kako rade u teškoj situaciji, bez ministra zdravstva i privrede, te da u prosjeku imaju po jednog ministra u izolaciji.

“Moratorij više nema svrhu. Iscprljeni smo svi skupa smo pred kolapsom. Mučimo sebe i građane. Treba nam mobilizacija zdravstvenog i nezdravstvenog kadra zbog epidemije”, rekao je Nenadić.

Istakao je kako se moratorij može ukinuti i da se vrši stroga kontrola provođenaj svih zapošljavanja.

“Ako će ubrzati sve ove procese i najavljenu smjenu Vlade, a s ciljem poštiavnja činjenice da je promijenjena većina u Skupštini, što je potvrđeno na Lokalnim izborima, spreman sam tokom sjednice podnijeti pismenu ostavku na mjesto premijera i ubrzati promjenu Vlasti u KS”, rekao je Nenadić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh