BiH

Reuters: Pobjeda opozicije u Sarajevu i Banjaluci

Opozicijske stranke su proglasile pobjedu na lokalnim izborima u dva najveća bh. grada, Sarajevu i Banjaluci, a analitičari tvrde kako bi ovaj trend mogli pratiti i naredni, opći izbori 2022. godine, prenosi Reuters.

Izbori - Ilustracija/Avaz.ba

Nacionalističke srpske, hrvatske i bošnjačke stranke drže vlast veći dio razdoblja od kraja rata 1990-ih godina, a svaka od njih je tokom tog period stvorila snažne pokroviteljske mreže, piše dalje Reuters.

Međutim, kritika na račun rukovođenja tokom pandemije korona virusa kao i korupcija koja se vezala za procedure nabavke medicinske opreme, ojačala je podršku umjerenim strankama među biračima, koji su, pokazalo se, umorni od etničkih podjela, nepotizma i korupcije.

Prema službenim podacima, 50% od oko 3,1 miliona registriranih birača glasalo je za gradska i općinska vijeća i gradonačelnike u dva bh. entiteta, Federaciji BIH i Republici Srpskoj, kao i Brčko Distriktu.

Stranka demokratske akcije (SDA) priznala je da je izgubila načelnike u gotovo svim općinama glavnog grada BiH, Sarajevu, gdje su kandidati koalicije četiri umjerene stranke osvojili tri od četiri ureda gradonačelnika, piše Reuters.

U Banjaluci, administrativnom središtu Republike Srpske, opozicijska Partija demokratskog progresa (PDP) dobila je mjesto gradonačelnika, po prvi put nakon gotovo dvije decenije, porazivši vladajuću stranku SNSD Milorada Dodika, prenosi “N1“.

Birači u Tuzli na sjeveru grada ponovno su izabrali gradonačelnika iz umjerene Socijaldemokratske partije (SDP).

U podijeljenom gradu na jugu Mostara, gdje je posljednje lokalno glasanje održano 2012. godine, izbori će se održati 20. decembra, nakon što su se vladajuće bošnjačke i hrvatske političke stranke dogovorile o izbornim pravilima pod međunarodnim pritiskom, podsjetio je Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh