BiH

Bajden će tražiti novog visokog predstavnika!

Novoizabrani predsjednik SAD želi u OHR-u vidjeti snažnog diplomatu iz SAD, Velike Britanije ili Kanade

Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) će tražiti da se vrati autoritet funkciji visokog predstavnika i da se, umjesto Valentina Incka (Inzko), na tu poziciju imenuje anglosaksonski diplomata, potvrđeno je za „Avaz“ iz izvora bliskih Bajdenovom prijelaznom štabu.

Kako saznajemo, unutar Bajdenovog tima već su obavljeni razgovori s iskusnim diplomatima koji su kandidati za ključnu osobu zaduženu za Balkan. Jedan od glavnih Bajdenovih zahtjeva bit će da se Ured visokog predstavnika aktivira i oživi kako bi se omogućio konačni set reformi neophodan da se deblokira euroatlantski put BiH.

Blokade i mir
Najizvjesniji scenarij bit će imenovanje Britanca ili čak Kanađanina na poziciju visokog predstavnika te jačanje njegove pozicije uz podršku Evropske unije. Podsjećamo da je upravo u razgovoru s Borisom Džonsonom (Johnson), britanskim premijerom, Bajden spomenuo zapadni Balkan. Velika Britanija, iako napušta EU, pokazuje u posljednje vrijeme najviše interesa za BiH, čak i u odnosu na samu Uniju.

– Bajden je izuzetno nezadovoljan pozicijom visokog predstavnika. Autoritet te institucije je snažno uzdrman, a on je svjestan da je ona neizostavan dio mirovnog sporazuma i jedan od mehanizama deblokade. Bez aktivnog i snažnog visokog predstavnika neće biti suštinske promjene odnosa – tvrdi naš izvor, blizak američkom diplomati koji je radio na Bajdenovom planu za Bosnu i Hercegovinu.

Upravo ovih dana novoizabrani predsjednik SAD je upoznat s Inckovim istupom pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda kada je podsjetio da studentski dom na Palama još nosi ime ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Ritam napretka
– Bajden je čuo za tu informaciju i pokazao je izuzetno ogorčenje zbog čega je uopće dopušteno da se takve stvari događaju. To je samo pokazatelj koliko je međunarodna zajednica odnosno Ured visokog predstavnika izgubio na kredibilitetu, što se odrazilo i na ritam i snagu napretka BiH – navodi naš sagovornik.

Bit će potrebno, kako nam je rečeno, da se aktivira i Evropska unija, posebno Njemačka, s kojom će Bajdenov tim obaviti posebne konsultacije, ali je definitivno da visoki predstavnik ubuduće mora biti osoba iz snažne, svjetske sile, kao svojevrsna garancija i odvraćanje od bilo kakvih pokušaja podrivanja mira i stabilnosti u BiH.

Toperić: Jak sentiment prema BiH
Saša Toperić iz Centra za transatlantske odnose iz Vašingtona ekskluzivno za naš list ističe da Bajden sada ima apsolutno drugačiju poziciju nego ranije.

– Novoizabrani predsjednik Bajden sigurno ima jak i pozitivni sentiment prema BiH, tj. želju da vidi BiH kao stabilnu, modernu, evropsku zemlju. Konačno, američka podrška regiji i BiH ima svoju konzistentnost bez obzira na to ko je novi američki predsjednik. A, možda upravo Bajdenov sentiment prema BiH konačno natjera političke lidere da ispoštuju sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Suda BiH, te se fokusiraju na implementiranje presuda ”Sejdić – Finci”, ”Pilav”, ”Zornić”, te ”Ljubić” i time u potpunosti osiguraju prava konstitutivnih naroda, građana te nacionalnih manjina, nešto bez čaga BiH jednostavno i ne može u Evropsku uniju – ističe Toperić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh