BiH

Zdravstveni radnici u HNK najavili generalni štrajk

Članovi dvaju sindikata u oblasti zdravstva u HNK-a, ponovo su protestvovali ispred zgrade Vlade kantona, tražeći novi Kolektivni ugovor, kojim bi bili uvećani njihovi lično dohoci.

Kolektivni ugovor ključ pregovora - Haber.ba

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Dalibor Vuković konstatovao je da je sramotno to što radnici u zdravstvu u vremenu pandemije moraju prava tražiti na ulicama.

Kolektivni ugovor ključ pregovora – Haber.ba

Poruka sa ovog mjesta poruku ministru zdravstva i Vladi da ćemo ukoliko ponovo izostane njihova reakcija, već krajem naredne sedmice, donijeti odluku o potpunoj obustavi rada i pokretanju generalnog štrajka. Za sve posljedice odgovorni će biti Vlada i ministar Goran Opsenica, poručio je Vuković.

Najavio je i kako će sindikati uskoro obavijestiti sud da se Ministarstvo zdravstva HNK-a ne ponaša u skladu sa zakonom. Njegov kolega Ivica Anić iz Sindikata SKB-a Mostar, kazao je da sindikati dosad nisu dobili odgovor ministra Opsenice, te kako su iz medija saznali da je premijer naredio formiranje pregovaračkog tima Vlade.

Inspektor rada bio je naložio pregovore za 14. septembar, međutim iz Vlade se ni tada nisu pojavili, pa se krenulo s procedurom formiranja Mirovnog vijeća. A ministar je nedavno kazao kako ovdje spora nema. Na ovakav način mogli bismo pregovarati do 2030. godine. Ako već kažu da smo zaslužili jednaka prava kao i doktori i stomatolozi, neka nam ponude ugovor u skladu s tim, a mi ćemo ga takvog sutra potpisati, izjavio je Anić.

Na kraju je konstatovao i kako je Vlada dosad na zdravstvenim radnicima uštedila oko milion maraka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh