BiH

Misija OSCE-a u BiH poziva na miran i siguran izborni dan

– Pozvali su glasače da zaštite sebe i osoblje na glasačkim mjestima tako što će nositi maske i poštivati propisane epidemiološke mjere

OSCE - Screenshot

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je u želji da pruži podršku slobodnim, fer i sigurnim izborima u BiH pozvala birače da, prije nego što izađu da glasaju u nedjelju na Lokalnim izborima u BiH pogledaju informacijske videospotove o glasanju koje je izradila Centralna izborna komisija (CIK).

Svim građanima i građankama poželjeli su siguran i miran izborni dan koji će doprinijeti snažnijoj i prosperitetnijoj budućnosti.

“Izbori su važan temelj demokratske države. Nadamo se da će svi građani i građanke s pravom glasa iskoristiti ovu priliku da ojačaju demokratiju u BiH tako što će iskoristiti svoje pravo da glasaju za kandidate i kandidatkinje za koje veruju da će na najbolji način služiti interesima njihovih zajednica. U ova teška vremena pandemije COVID-19 urgiramo na sve glasače da zaštite sebe i osoblje na glasačkim mjestima tako što će tokom glasanja nositi maske i poštivati propisane epidemiološke mjere”, navodi se u saopštenju iz Misije OSCE-a u BiH.

Pozdravljaju i podržavaju aktivnosti Centralne izborne komisije na osiguranju potpune transparentnosti u radu te na utvrđivanju i reagovanju na moguće pokušaje izborne prevare.

“Kako bi pomogli u zaštiti integriteta izbora, građani i građanke bi trebali prijaviti CIK-u i tijelima za provođenje zakona sve slučajeve sumnje na prevaru. Takođe pozdravljamo mjere koje je CIK poduzeo kako bi osobama pozitivnim na COVID-19 ili izolovanim osobama omogućio da glasaju putem specijalnog mobilnog tima”, stoji u saopštenju.

Iz OSCE-a pozivaju sve političke stranke, kandidate i kandidatkinje da poštuju principe slobodnih i pravičnih izbora, iskažu poštovanje prema svojim rivalima i prema biračima prije, tokom i nakon izbora, te da prihvate zvanično potvrđene izborne rezultate.

“Nadamo se da neće biti zapaljive retorike ili provokativnih incidenata tokom izbornog dana te pozivamo na mirnu proslavu nakon objave rezultata”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da izbornim posmatračima, kako nezavisnim tako i posmatračima političkih stanaka, treba omogućiti da vrše svoje dužnosti bez ometanja.

“Ove godine, Koalicija ‘Pod Lupom’ će rasporediti nezavisne posmatrače da prate izbore širom države. Ovo je osnovna zaštita intergriteta izbora”, navode iz Misije OSCE-a u BiH.

Vlasti su pozvali da osiguraju svu potrebnu opremu za ličnu zaštitu izbornog osoblja, kao i da se epidemiološke mjere poštuju na svim glasačkim mjestima.

“U slučajevima u kojima se škole koriste kao glasačka mjesta, vlasti moraju osigurati dezinfekciju prostorija odmah po završetku glasanja. Važno je da djeca i školsko osoblje u BiH mogu nastaviti sa svojim aktivnostima bez nepotrebnih zdravstvenih rizika”, dodaje se u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh