BiH

Čerkez pojasnio kada se očekuju prve vakcine u BiH

Farmaceutske kompanije Pfizer iz SAD i BioNTech iz Njemačke saopćile su prije dva dana da njihova njihova eksperimentalna vakcina ima efikasnost veću od 90 posto u sprječavanju koronavirusa.

Vakcina - N1

Ova je vijest izazvala veliku pažnju i malo optimizma u cijelom svijetu, ali i pitanja kada ćemo dobiti prve vakcine protiv koronavirusa.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štava FBiH, istakao je da je rano komentirati bilo šta, te podsjetio da su izneseni preliminarni rezultati o učinkovitosti vakcine.

“Treba sačekati zvanične rezultate, njenu registraciju. U svakom slučaju, mi u BiH ne možemo očekivati vakcinu prije drugog kvartala naredne godine. Do tada nas čeka još borbe”, istakao je Čerkez u izjavi za medije, ponovo pozvavši na poštivanje mjera i odgovornost

Treba napomenuti da je Pfizer-BioNTech jedna od dvije evropske vakcine protiv COVID-19. Druga je vakcina koju razvijaju Astra Zeneca i Univerzitet Oxford.

Mediji javljaju da bi AstraZeneca sa svojim vektorskim cjepivom te Pfizer i njemački BioNTech s tzv. glasničkim biotehnološkim cjepivom mogli već za koju sedmicu dobiti odobrenje regulatora, a to znači da će im biti otvoren put u suzbijanje pandemije

Sanjin Musa, član Kriznog štaba i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, istakao je da su vijesti o vakcinama optimistične, te da su to dobri znaci da vidimo kraj ove situacije.

“Mi bismo željeli da kolektivni imunitet steknemo vakcinisanjem”, rekao je Musa, te dodao da su već poduzeti određeni koraci kada je u pitanju nabavka vakcina.prenosi “Radiosarajevo“.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost na ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI).

Musa je napomenuo da smo se pribilježili za 800.000 doza kada je u pitanju ova Globalna alijansa, te da postoji sporazum o zajedničkim nabavkama s Evropskom komisijom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh