BiH

Hafizović o Begleroviću: Kada ode takva duša, iza nje iščeznu cijeli univerzumi

Na platou Gradskog groblja Bare danas u 11 sati bit će klanjana dženaza-namaz uglednom profesoru Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, prof. dr. Samiru Begleroviću, koji je preselio na Ahiret u ponedjeljak navečer od posljedica COVID-19 infekcije.

Samir Beglerović - Screenshot

Tuga za dobrim čovjekom

Ukop će biti obavljen u haremu džamije Dajanli hadži Ibrahima na Gorici u Sarajevu.

Iza profesora Beglerovića ostaju kćerka Mejrema, supruga Mensura, otac Amir, majka Šerifa-Beba, sestra Lejla i ostala ožalošćena porodica, prijatelji, kolege, saradnici, studenti…

Mnogi od njih i danas se bolno opraštaju od voljenog im profesora.

Ugledni bosanskohercegovački intelektualac, islamski teolog, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, akademik Rešid Hafizović, bio je mentor profesora Beglerovića na magisteriju iz oblasti akaida i tesavvufa na temu: „Fejzulah efendija Hadžibajrić – njegov život i borba za povratak tekija u okrilje Islamske zajednice“.

Pogođen je smrću mladog profesora, pred kojim su bili još mnogi naučni i intelektualni izazovi.

“Kolegu, prijatelja i brata Samira Beglerovića pamtim od prvog svog predavanja, kada je došao pohađati studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. U početku moji utisci o njemu nekako su bilI pomiješani: preveć tih, samozatajan i nenametljiv, i u isti mah toliko usredsređen, posvećen, znatiželjen i pristojan u komunikaciji da ga nikako niste mogli ne primijetiti. Takav je ostao kroz cijeli svoj studij. Studirao je da bi naučio, proširio svoju znanstvenu i duhovnu kulturu, i svoj život primjerio parametrima rečene kulture”, prisjeća se akademik Hafizović.

Njegov akademski profil, dodaje profesor Hafizović, u završnici studija bio je takav da su on i kolege na Katedri za Islamsku dogmatiku, Uporedne religije i Sufizam, “odmah u njemu prepoznali mladog istraživača na kakvog se čeka desetljećima”.

“Imali smo i sreću i privilegij da ga dovedemo na našu Katedru i s njim podijelimo dragocjene godine saradnje kakvu bi svak poželio. Budno smo propratili njegovo akademsko napredovanje kroz Drugi i Treći ciklus studija, i već tada bili posve sigurni da, kada dođe vrijeme, mi starije kolege sa Katedre možemo u potpunom miru i sigurnosti otići, radosni i zadovoljni da Katedru i Fakultet islamskih nauka ostavljamo u sigurnim rukama. Ali Bog je imao posve drugi plan s njim. Poveo ga je u čador svoje najneposrednije Prisutnosti, a nas ostavio da tugujemo za njim onako kako se tuguje za evladom, za bratom, za roditeljem, za iskrenim prijateljem”, istakao je profesor Hafizović.

Ikako su profesori na Fakultetu, osobito na spomenutoj Katedri, doprinosili njegovom akademskom narastanju, ono po čemu će profesor Beglerović, podvlači akademik Hafizović, biti upamćen kod svakoga ko ga je iole znao, jest njegov edeb, njegov odgoj koji ga je, jamačno, krasio i prije nego li je došao na naš Fakultet.

Kada bi samo znali

“On ga je na Fakultetu samo još dograđivao i davao mu novi kvalitet i vrijednost saobrazno znanjima koja je stjecao sa svakim svojim novim spoznajnim iskorakom. Tako je postupao jer je znao da u islamu sve što se spozna mora biti u praksu pretočeno, kao što je znao da svako znanje unutar religijske i svake druge znanstvene kulture mora biti oplemenjeno etičkom vrlinom i moralnom krijeposti. U protivnom, beskorisno je to znanje i licemjerna je ta religijska, kao i svaka druga znanstvena kultura!”, istakao je profesor Hafizović.

Na kraju je, zaključio:

“Stoga, kada jedna tako mlada muslimanska duša, okićena i oplemenjena takvim vrijednostima, Božijom voljom ode sa ovog svijeta, iza nje ostaje nenadoknadiva praznina, jer s njenim odlaskom na bolji svijet iščeznu, nestanu cijeli univerzumi, kako o tome lijepo svjedoči predanje pečatnog Poslanika islama (a.s.). Kada bi najodgovorniji u ovoj zemlji samo znali kakve smo vrijednosti izgubili sa odlaskom našeg Samira na bolji svijet, za njim ne bi samo tugovali njegovi bližnji, njegovi prijatelji, njegova Katedra i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, nego bi za njim tugovao cijeli ovaj grad i sva ova zemlja. Molim Allaha da našem Samiru podari svoju Milost i druženje s onima koje On posebno voli, a Samirovoj užoj i široj familiji i prijateljima strpljenja i snage da što podnošljivije ostanu živjeti sa ovim nenadoknadivim gubitkom! Amin!”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh