BiH

Štrajk zdravstvenih radnika HNK: Tražimo potpisivanje novog Kolektivnog ugovora

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu jutros su ponovo izašli na ulice, održavši polusatni štrajk upozorenja. Ministru zdravstva Goranu Oprenici upućen je poziv da izađe pred njih i obrati im se, na što se on ponovo oglušio. Istina, odmah je primio okupljenje novinare, te im ponudio drugu stranu priče. Medicinari su u slučaju da stvari ostanu iste najavili i skoro pokretanje procedure generalnog štrajka. Poručeno je da Vlada ne odgovara na dopise Sindikata, a ključni razlog nezadovoljstva je izbjegavanje potpisivanja novog Kolektivnog ugovora od strane Vlade.

Protest uz poštivanje distance / PR - Haber.ba

– Naše strpljenje je pri kraju. Tražimo Mirovno vijeće, to je posljednja stepenica do generalnog štrajka, rekao je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković.

Uz članstvo Sidnikata zdravstvenih radnika, bili su i članovi Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Predsjednik Ivica Anić rekao je da medicinski radnici već deceniju ipo ne bilježe povećanje dohotka, s izuzetkom povećanja koeficienta za 0.20 prije godinu ipo.

Protesti / PR – Haber.ba

– Zakonski zaslužujemo jednaka prava kao doktori i stomatolozi. Zakon poštujemo, pa isto zahtijevamo i od vladajućih. Davno su se obavezali da će nam dva puta povećati koeficient za 0.50 posto, rekao je.
Naveo je i kako dosad nije pregovarano, te da u Sindikatu i ne znaju šta se nudi posljednjom ponudom za koju tvrdi da je nejasna.
Ministar Opsenica s druge strane tvrdi da je sindikatima na vrijeme odaslan prijedlog povećanja koeficienta u istom postotku kao i Sindikatu doktora.

Protest medicinskih radnika / PR – Haber.ba

– Njima se, odgovorno tvrdim, nudi i ono što je dato Sindikatu doktora. Oni prema onome što se može pročitati u medijima traže povećanje koeficienta za isti iznos kao i u slučaju ljekara, što nije mogiće. Tako bismo narušili omjer koji je ipak osnov svega. Čitajući neke od njihovih dopisa ponekad pomislim i kako su neupućeni, rekao je Opsenica, te dodao da se Mirovno vijeće ne formira jer zasad ne postoji spor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh