BiH

Mladi iz “Principa” uređuju izletišta Busovače

U vrijeme pandemije virusa COVID 19 smo se uvjerili da su mnogi naši sugrađani potražili spas u prirodi.

udruženje Princip Busovača - Facebook

Prirodno okruženje oko sela Merdani i Skradno je do skora bilo zanemareno i zapušteno područje. Ideja za uređenjem jezera koje se nalazi u okviru ova dva sela nastala je početkom proljeća. Inicijativa koju su pokrenuli predsjednik udruženja mladih „Princip“ Muhamed Mekić i Maid Neslanović uz nesebičnu podršku mještana sela Merdani i Skradno ubrzo se pretvorila u jednu eko inicijativu kojoj su se pridružili mnogi ljubitelji prirode. Jezero i samo njegovo okruženje su pravi neistraženi dragulj koji prolaznike mami da stanu i dive se toj prirodnoj ljepoti.

Muhamed i Maid su uz nesebičnu pomoć mještana sproveli brojne aktivnosti, a posebno bi se željeli zahvaliti Naidu Neslanoviću, Mirsadu Baručiji, Izudinu Neslanovići, Kerimu Bešliću i Mesudu Mekiću. Osim uređenja jezera i okoline, napravljen je dekorativni most preko jezera, napravljeni su i stolovi i stolice namijenjene izletnicima.Vremenom je prostor za sjedenje i natkriven i u vrele ljetne dane pruža ugodnu hladovinu. Da bi izletište bilo potpuno, dovedena je i pitka voda, i uređeni su tereni za fudbal, odbojku i postavljene su mreže, golovi i ljuljačke za najmlađe posjetioce.

Ovaj pažnje vrijedan eko projekta su prepoznali i podržali brojni partneri i donatori, a to su: Fondacija Mozaik, pro budućnost, Općina Busovača, i Vijeće mladih Općine Busovača. Jezero je nakon uređenja postalo popularno izletište. Mnogi mladi posjećuju jezero češće, vikendom dolaze cijele porodice na odmor što govori o rezultatima projekta i daju nam motivaciju da nastavimo dalje.

Mladi iz “Principa” uređuju izletišta Busovače


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh