BiH

Arnaut: Zašto Džemić dva mjeseca ne odgovara na lagana pitanja

Direktor Instituta za mjeriteljstvo nije odgovorio na poslanička pitanja u vezi s nadležnostima Instituta za mjeriteljstvo BiH u pogledu utvrđivanja svrhe u koju se koriste medicinski uređaji

Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uputio je urgenciju za odgovore na njegov upit upućen direktoru Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijadu Džemiću .

Naime, Arnaut je, kako je vidljivo i iz urgencije koju je objavio na svom Twitter nalogu još prije dva mjeseca Džemića pitao da li je Institut za mjeriteljstvo BiH nadležan da utvrđuje u koju svrhu se koristi neki medicinski uređaj.

Također, naveo je da ukoliko je odgovor na ovo pitanje potvrdan , Džemić odgovori odnosno navede zakonsku odredbu kojom je to propisano.

Arnaut je prije dva mjeseca pitao i da li je Institut za mjeriteljstvo BiH ikada ranije tumačio Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH namjenu nekog medicinskog uređaja i da ukoliko jeste Džemić navede u kojim je to slučajevima bilo.

Danas je Arnaut uz faksimil svog upita Institutu na Twitteru postavio pitanje zbog čega mu Džemić ne odgovora.

-Zašto Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo dva mjeseca ne odgovara na lagana pitanja? Samo Bisera više opstruira Parlamentarni nadzor- naveo je Arnaut.

Podsjećamo, Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH prije dva mjeseca je u brojnim medijskim nastupima ocijenio da su respiratori ACM812A, o čijoj nabavci Tužilaštvo BiH vodi istragu izuzetnog kvaliteta i da se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege i za liječenje najteže oboljelih od Covid -19.

Također, Džemić je uputio pisani dokument Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH u kojima je iznio ove tvrdnje i prije nego što su respiratori prošli zvaničnu verifikaciju, te je davao ocjenu da su respiratori već trebali biti upisani u registar Agencije,kako prenosi Fokus.

Sve dotadašnje ocjene stručnjaka koji su govorili da ovi respiratori nisu namijenjeni za intenzivnu njegu , a što je i mišljenje Tužilaštva BiH objavljeno na njihovoj zvaničnoj internetskoj stranici, Džemić je odbacio kao neutemeljene. Danas, kada su evidentni problemi s četiri do sada provjerena respiratora ACM812A iz kontingenta od 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona maraka iz federalnog budžeta i kada je utvrđeno da njihovi parametri ne zadovoljavaju zakonske standarde, te da bi njihova primjena ,barem kod ova četiti provjerena, bila opasna po ljudske živote, Džemić se ušutio.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh