BiH

Zašto se prešutilo da je Roganovićeva firma već instalirala donirane respiratore iz UAE

U FBiH imamo 124 respiratora koja nisu u upotrebi

Bosna i Hercegovina suočena je s najvećom zdravstvenom krizom od početka pandemije korona virusa, tačnije od marta do danas, a iako teče osmi mjesec od početka epidemije nažalost još nema jedinstvene adrese na kojoj bi se mogle saznati osnovne informacije o tome koliko smo kupili sredstava za borbu protiv Covid -19. Koliko smo ih dobili u donacijama i u konačnici koliko su građani imali direktne pomoći od onoga što je kupljeno njihovim novcem ili što im je donirano iz prijateljskih zemalja.

Najviše pažnje do sada je izazvala nabavka 100 respiratora iz Kine, plaćenih 10,5 miliona maraka. Poznato je da su respiratori još uvijek u jednom skladištu u Sarajevu i da je pokušaj njihovog stavljanja u pogon propao, jer je kod četiri aparata utvrđen kvar.

Neuspješan pokušaj instalacije respiratora u Goraždu

Predstavnici firmi Dre Medical iz Sarajeva i Profesional Medic iz Srbije čiji je vlasnik Jovan Roganović i koji je Federalnoj upravi Civilne zaštite ponudio besplatnu instalaciju i servisiranje respiratora u petak prošle sedmice stupili su u kontakt s proizvođačem respiratora ACM812A Beijing Aerospace Changfeng Co,piše Fokus.

ŠUTNJA U UKC TUZLA
Roganović je ranije za Fokus potvrdio da su kineskom proizvođaču dostavljeni i video snimci s pokušaja instalacije i verifikacije uređaja, te da sad čekaju povratnu informaciju.

Mustafa Kadribegović, v.d. direktora FUCZ-e danas je za Fokus kazao da novih informacija iz Kine nema.

– Nemam ništa novo što bih mogao reći, osim da su serviseri u kontaktu s Kinezima, obavijestili su me, ali nisu ništa konkretizovali da imaju neku rješenje – kazao je Kadribegović.

Kadribegović: Tvrdi da nisu znali za Roganovićev angažman u Tuzli prije sklapanja ugovora s FUCZ

S druge strane veoma zanimljiv razvoj situacije je i s 40 respiratora koji su u maju stigli u BiH kao donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata. Poznato je da ta donacija nije mogla skoro pet mjeseci biti raspodijeljena jer se čekala cijena za pojedinačna donirana sredstva bez koje nije mogao biti okončan carinski postupak za uvoz te donacije u našu zemlju.

Međutim, kada su cijene konačno stigle i postupak okončan i to 17. septembra, danas ni skoro dva mjeseca poslije ni ti respiratori koji su također s oznakom ACM812A nisu u funkciji.

Od tih 40 respiratora, prema ranijoj informaciji Ministarstva civilnih poslova BiH 24 su dodijeljena zdravstvenim ustanovama u FBiH, njih 14 dobio je Institut za javno zdravstvo RS koji ih je trebao dalje raspodijeliti bolnicama u tom entitetu, a dva respiratora otišla su u Brčko.

Još krajem septembra Fokus je dobio informaciju da su respiratori i to pet njih iz UAE trebali biti stavljeni u funkciju u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla. To je najavljivao i direktor te bolnice Vahid Jusufović.

Međutim, na naša dva pisana upita i nakon više telefonskih razgovora s Ersijom Ašćerić-Mujedinović, portparolkom UKC Tuzla, o tome da li ćemo dobiti odgovor na upit u vezi s instalacijom ovih respiratora, ni do danas odgovor nismo dobili. U međuvremenu Jusufović je nakon što je javno objavljena informacija prošle sedmice da se ispostavilo da su četiri respiratora ACM812 A u kvaru, objelodanio da je sistemska greška ustanovljena i kod pet respiratora koje je dobio UKC Tuzla.

No, interesantno je da je Fokus u međuvremenu otkrio da je i te donirane respiratore u tuzlanskoj bolnici instalirala firma Jovana Roganovića iz Srbije!

Pozvali smo Roganovića i on je za Fokus potvrdio ovu informaciju. No, naš upit kada su tačno instalirani ti respiratori i je li ugovor s tuzlanskom bolnicom imao i prije ugovora s Federalnom upravom Civilne zaštite, Roganović je kazao:

– Jesmo i to radili, ali mislim da su u isto vrijeme rađeni kao i ovi FUCZ-a, ali moram da provjerim sa svojim inženjerima –kazao je Roganović, nakon što smo mu kazali da imamo informaciju da je ta instalacija rađena mnogo prije prošle sedmice kada su pokušali instalirati respiratore u Goraždu i KCUS-u.

Roganović potvrdio da su instalirali respiratore i u Tuzli

Do objave ovog teksta Roganović nam nije dostavio informaciju kad su tačno instalirali respiratore iz UAE u tuzlanskoj bolnici.

Mustafa Kadribegović, v.d. direktora FUCZ-a za Fokus kaže da on nije znao da je prije ponude FUCZ-u Roganović već instalirao respiratore u Tuzli.

– Gospodin Roganović je meni u ponedjeljak rekao da imaju poziv iz Tuzle da i tamo instaliraju donirane respiratore, ali nisam tada znao da su to već uradili – kazao je Kadribegović.

S obzirom na ovakav razvoj događaja, postavlja se pitanje zbog čega je Jusufović odbio odgovoriti na naše upite, a kada je i rekao da je pet respiratora iz donacije UAE neupotrebljivo nije otkrio da ih je instalirala firma Jovana Roganovića.

DONIRANI RESPIRATORI NEMAJU PRATEĆU DOKUMENTACIJU
Inače, na upit Fokusa i KCUS-u i bolnici u Zenici da li su oni stavili u funkciju donirane respiratore ACM812A iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nisu odgovorili.

Na naš upit da li Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću koristi donirane respiratore iz UAE, te da li im ovi aparati koriste za liječenje oboljelih od Covid -19 na u jedinicima intenzivne njege, iz ove zdravstvene ustanove u odgovoru Fokusu koji potpisuje direktor doktor Hajrudin Havić, pojasnili su da su oni dobili dva takva aparata, da su jedan proslijedili bolnici u Sanskom Mostu, te su naveli da ni taj aparat u Bihaću nije u funkciji.

– U donaciji iz UAE stigla su dva respiratora ACM8 12A respiratora od kojih je jedan ostao u Kantonalnoj bolnici, a drugi je proslijeđen za Opću bolnicu Sanski Most, a prema specifikaciji raspodjele koje je uradilo Ministarstvo zdravstva USK. Naš aparat je raspoređen na Centar urgentne medicine CUM i nije izvršena verifikacija i instalacija istog aparata jer nemamo informaciju tko je od donatora određen za navedene korake kao što je to slučaj sa ostalim uređajima koje je ustanova primila iz donacija. Uz predmetni aparat nije došla ni prateća dokumentacija, odnosno instalacija i obuka osoblja za rad na navedenom uređaju, pa se odgovor da li se isti može koristiti u jedinicama intenzivnog liječenja, odnosno koristiti za liječenje oboljelih od Covid -19 ne može dati – navodi se u odgovoru Fokusu iz bolnice u Bihaću.

Faksimil odgovora iz bolnice u Bihaću: Ni respiratori iz UAE nisu u funkciji

Gdje su završili donirani respiratori iz UAE koji su upućeni Institutu za javno zdravstvo RS i to njih 14, nismo uspjeli saznati. Iz tog instituta nisu odgovorili već mjesec na naš upit o tome. No, uspjeli smo saznati da primjerice niti jedan nije uručen Univerzitetskom kliničkom centru u Banja Luci.

– Prema informacijama iz Službe za pravne i opšte poslove i Odjeljenja planiranja i upravljanja medicinskim tehnologijama, nije dostavljen predmet niti informacija vezana za donaciju respiratora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata tipa ACM812 ili nekog drugog tipa respiratora iz UAE – naveli su za Fokus iz UKC Banja Luka.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH još od maja mjeseca vodi istragu o načinu nabavke 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 miliona maraka iz budžeta FBiH. U ovom predmetu osumnjičeni su Fadil Novalić, federalni premijer, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite, Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina”.

Treba podsjetiti i da istraga Tužilaštva BiH nije usporila raspodjelu respiratora zdravstvenim ustanovama u FBiH, niti je istraga mogla utjecati na to što se pola godine tražio ovlašteni instalater i serviser za ove uređaje. Pokazala su to i dva tendera FUCZ-e u kojima je ljetos tražen ovlašteni predstavnik da instalira i servisira ove aparate. Međutim, ni nakon dva javna poziva na osnovu kojih se nudilo 175.000 KM onome ko preuzme ovaj posao na sebe Federalnoj upravi Civilne zaštite niko se nije javio.

Firme Jovana Roganovića ovaj posao su dobile nakon što se Roganović kako nam je ranije potvrđeno u FUCZ-e sam ponudio da 100 respiratora instalira besplatno.

Za sada je nepoznato da li je Roganović UKC Tuzla naplatio usluge instaliranja doniranih pet respiratora u tuzlanskoj bolnici.

S obzirom na novonastalu situaciju i na to da samo u FBiH imamo 124 respiratora koja nisu u upotrebi, pitali smo Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH šta će oni poduzeti u vezi, prvenstveno s respiratorima plaćenim 10,5 miliona KM i da li će Agencija vršiti neki inspekcijski nadzor u vezi s ovim aparatima, iz te institucije su nam odgovorili da je zakonom “propisano da uvoznik odnosno veleprometnik medicinskih sredstava može medicinsko sredstvo dostaviti samo veleprometnicima, apotekama, zdravstvenim ustanovama, specijalizovanim prodavnicama ili drugim pravnim/fizičkim licima koja su ovlaštena za prodaju medicinskih sredstava.“

– Federalna uprava civilne zaštite nije zdravstvena ustanova, ali je institucija koja postupa u vanrednim situacijama u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća („Službene novine Federacije BiH“, br. 39/03, 22/06 i 43/10).

Agencija nema nadležnost za puštanje uređaja u rad niti ima nadležnost za vršenje inspekcijskih nadzora u zdravstvenim ustanovama. Za isto su nadležne entitetske i kantonalne inspekcije odnosno inspekcije Brčko Distrikta.

S obzirom na to da je uvoznik odgovoran za proizvod, što podrazumijeva pravilno čuvanje i instalaciju, isto može biti predmet ugovornog odnosa između proizvođača, ovlaštenog uvoznika i zdravstvene institucije – naveli su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za Fokus.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh