BiH

BiH: U prvih deset mjeseci ove godine skoro upola manje migranata nego 2019.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.377 migranata

U prvih deset mjeseci ove godine registrovano je 45 posto manje migranata nego u istom periodu prošle godine, podaci su koje je objavila Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Od početka 2020. godine, Služba za poslove sa strancima registrovala je 13.683 migranta koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil, što je za 45 posto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je Služba registrovala 25.076 migranta koji su iskazali namjeru za azil.

U ovom mjesecu Služba je registrovala 1.207 migranata koji su iskazali namjeru za azil, što je za 34 posto manje u odnosu na septembar ove godine, kada je registrovano 1.837 migranata, čime se nastavlja trend smanjenja novopristiglih i registrovanih migranata u Bosni i Hercegovini.

Kao rezultat kontinuiranog provođenja operativnih aktivnosti, Služba za poslove sa strancima je u proteklih sedam dana zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 13 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Afganistana, Pakistana i Iraka. Navedeni strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

U posljednjih sedam dana, Služba za poslove sa strancima je sa teritorije Bosne i Hercegovine udaljila 11 stranih državljana među kojima su četiri državljanina Turske, četiri državljanina Albanije, dva državljanina Afganistana i jedan državljanin Sirije.

Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja te su do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine boravili pod nadzorom u Imigracionom centru. Na osnovu Sporazuma o Readmisiji sa Srbijom, državljanin Sirije i državljani Afganistana su vraćeni u Republiku Srbiju, dok su državljani Albanije i Turske vraćeni u zemlje porijekla.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.377 migranata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh