BiH

Najtoplija priča godine / Bake i dede iz ‘Zlatnog luga’ pletu kapice za Mrvice

Klupko najtoplije priče koju ćete pročitati ove godine se polako, ali sigurno odmotava – bake i dede iz Doma za starija lica “Zlatni lug” u Derventi pletu tople kapice koje će uskoro darovati prijevremeno rođenim bebama u banjalučkom porodilištu.

Bake i dede pletu kapice za Mrvice - PR / Haber.ba

U susret Međunarodnom danu prijevremeno rođenih beba, koji se obilježava 17. novembra, u “Zlatnom lugu” imaju pune ruke posla. Uz svakodnevne aktivnosti, koje u ovoj ustanovi, uz poštivanje epidemioloških mjera, sprovode i tokom ovih izazovnih vremena, korisnici su posvećeni nastojanjima da mrvicu topline pošalju upravo Mrvicama, kako od milja, ako je moguće da postoji još nešto nježnije od njih samih, nazivamo prematuruse ili nedonoščad.

Željeli smo da tokom predstojećih praznika i mi unesemo malo topline u nečije domove, u nečija srca. Mi, najstariji, želimo ove, nimalo lake godine za sve nas, za cijelu zajednicu, posebnu poruku ljubavi, razumijevanja i podrške poslati upravo njima – najmlađima među najmlađima“, istakli su iz „Zlatnog luga“, podsjetivši da je danas, više nego ikada, neophodno posebnu pažnju pokloniti najosjetljivijim kategorijama u društvu.

Upravo iz tog razloga su i sami, ovom aktivnošću, na simboličan način željeli povezati najmlađe i najstarije,darujući Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece „Mrvice“ tople, ručno izrađene kapice za bebe, u koje su upletene najljepše i najtoplije želje – da napreduju, rastu, razvijaju se, da dosegnu do zvijezda…

Ovaj znak pažnje nama mnogo znači, prije svega jer su ljudi razvili svijest o prijevremenom rođenju i posljedicama koje ga prate, što znači da smo mi, Udruženje, ostvarili jedan svoj cilj. Svakako, kapice će biti predate Klinici za dječije bolesti UKC RS, u sklopu ’Ljubičastog novembra’, mjeseca u kojem se podiže svijest građana o prijevremenom rođenju, kako bi se stavio fokus na ovu najosjetljiviju kategoriju stanovništva“, kazala je Jelena Glišić, član Upravnog odbora Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS „Mrvice“.

U svijetu se, prema zvaničnim podacima, godišnjeprijevremeno rodi od 8 – 12% djece. Oko 3.000 žena se svake godine porodi na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, u Banjaluci, a oko 9% od svih poroda su prijevremeni. Inače, sve trudnice iz drugih porodilišta širom RS kod kojih se očekuje prijevremeni porod upućuju u pomenutu ustanovu.

Mrvice rastu zahvaljujući toplini. Ona im je neophodna, kako bi se razvijale i napredovalete bolničke krevetiće što prije zamijenile toplinom vlastitog doma i roditeljske ljubavi. Praznično vrijeme koje je pred nama je idealno da im i mi pružimo malo topline koja život znači, baš kako to ovih dana rade bake i dede iz „Zlatnog luga“.

Bake i dede pletu kapice za Mrvice – PR / Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh