BiH

Memorijalni centar Srebrenica i BIRN BiH pokreću zajednički projekt – “Životi iza polja smrti”

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ove sedmice kreću u zajednički projekat snimanja stotinu svjedočanstava preživjelih svjedoka genocida.

Memorijalni centar i BIRN BiH ovim projektom žele povezati pojedinačna svjedočanstva sa predmetima u kolekciji muzejske zbirke Memorijalnog centra, koje su do sada donirali preživjeli, te prikupiti nove artefakte i svjedočanstva.

Ovo je prvi projekt usmene istorije koji se radi na osnovu metodologije koju je razvio Memorijalni centar. Centar će u budućnosti dalje raditi na razvoju metodologije u saradnji sa De Montfort Univerzitetom iz Leicestera.

“Primarna ciljna grupa u ovom projektu su žrtve genocida, njihove porodice i ljudi pogođeni direktno i indirektno zločinom, kao i povratnici u Srebrenicu i širu okolinu. Kroz ovaj projekat, BIRN BiH žrtvama daje prijeko potreban glas i prostor u javnoj sferi da podijele svoje priče, dok će Memorijalni centar sakupljati i čuvati lične predmete žrtava pronađenih u masovnim grobnicama i koristiti ih kroz izložbe za priče o stvarnim životima prekinutim genocidom 1995. godine”, kaže Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari poziva sve one koji su preživjeli opsadu Srebrenice, ukoliko imaju neke predmete koji su pripadali njima ili njihovim bliskim srodnicima ubijenim za vrijeme genocida da se jave, doniraju predmete i ispričaju svoje priče.

Hasan Hasanović, koji rukovodi projektom u ime Memorijalnog centra, naglašava značaj projekta prikupljanja predmeta i svake pojedinačne lične priče.

“U našoj muzejskoj zbirci trenutno imamo veliki broj predmeta koje smo prikupili u proteklih nekoliko mjeseci. Kolege su zabilježile osnovne informacije koje su poveznica između žrtve i predmeta. Sada ćemo kroz video svjedočenja žrtava pokušati kompletirati tu priču. Svaka priča je važna i svako od nas ima obavezu da čuva sjećanje na svoje najmilije”, kaže Hasanović i dodaje kako je “ovo prilika za sve nas da sačuvamo sjećanje”.

“Znam, teško da smo bilo šta ponijeli iz Srebrenice u toku progona, ali bez obzira na sve opet se pronađe nešto što nas veže za Srebrenicu i genocid, i zato vas pozivam da nam se javite i doprinesete ovom iznimno važnom projektu za sve nas.”

U toku ove sedmice timovi Centra i BIRN-a BiH će u Srebrenici snimiti prvih pet intervjua sa ljudima koji su na trajno čuvanje Memorijalnom centru donirali predmete koji su pripadali njima ili njihovim članovima porodice, a zatim će se snimanja nastaviti i na drugim lokacijama.
Snimanje svjedočenja odvijaće se na tri lokacije – Srebrenici, Sarajevu i Tuzli.

Krajnji cilj projekta, kojeg finansira vlada kraljevine Holandije, jeste snimiti 100 svjedočenja, a zatim odabrati dvadeset priča koje će se koristiti zajedno sa njihovim ličnim predmetima i predstaviti kroz stalnu izložbu u Memorijalnom centru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh