BiH

Počinje instalacija respiratora koje uvezla Srebrena malina

Šest mjeseci nakon što su uvezeni, jutros je počela instalacija 100 respiratora vrijednih 10,5 miliona KM koje je u aprilu uvezla Srebrena malina.

Pristigli respiratori u BiH - Fena.ba

Ovu informaciju potvrdio je Mustafa Kadribegović, v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite za “Radiosarajevo“.

Kako je rekao, s inastalacijom se krenulo u Bosansko-podrinjskom kantonu, odnosno u Kantonalnoj bolnici Goražde.

U tom gradu bit će instalirana dva uređaja, i to besplatno.

“Nakon što su propala dva tendera, odnosno niko nije bio zainteresiran za posao vrijedan 150.000 KM bez PDV-a, dobili smo ponudu firme Profesional Medic iz Beograda da instaliraju svih 100 respiratora. Oni će to uraditi besplatno. Oni u našoj zemlji imaju sestrinsku firmu, Dre Medica iz Sarajeva. Raspitali smo se i dobili potvrdu da se radi o respektabilnim firmama”, kazao je za portal Radiosarajevo Kadribegović.

Za svaki instalirani uređaj u BiH izdat će uvjerenje.

Odluku o prihvatanju ove ponude donio Štab civilne zaštite FBiH.

“Imali smo tri opcije, raspisati treći tender, prihvatiti donaciju o besplatnom instaliranju ili uređaje proslijediti zdravstvenim ustanovama kako je to ranije određeno”, istakao je Kadribegović.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu zbog nabavke ovih respiratora kojom su obuhvaćeni federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić, kao i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh