BiH

Mario Nenadić: “Od sutra u Općoj bolnici 30 kreveta za zbrinjavanje zaraženih koronom”

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić je najavio da će već sutra biti spremno 30 kreveta Opće bolnice “Abdulah Nakaš” za smještaj pacijenata zaraženih koronavirusom.

Mario Nenadić - Klix.ba

Naglasio je da će kanton sljedeće sedmice dobiti i brze testove na virus.

Istakao je da će se pacijenti zbrinjavati u ovoj bolnici zbog popunjenosti kapaciteta izolatorija na Podhrastovima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Napomenuo je da se sve javne zdravstvene institucije moraju staviti na raspolaganje kako bi se omogućio dodatni kapacitet.

Osvrnuo se i na zaključak Skupštine Kantona Sarajevo da se na raspolaganje stavi Infektivna klinika KCUS-a. Ukazao je da je taj dopis poslan Ministarstvu zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, ali da ono još nije odgovorilo na njega.

KS ne radi nadzor nad KCUS-om i pozivam federalne institucije da urade svoj dio posla i da svako kontroliše onu instituciju na način kako je to zakonom propisano“, rekao je Nenadić.

Saglasan je da je neprihvatljivo da KS nema ministra zdravstva u jeku pandemije koronavirusa i zato je pozvao da se ovaj problem riješi. Tvrdi da je naredio da se sve privatne, certificirane laboratorije uključe testiranje građana na koroanvirus. Obećao je da će sljedeće sedmice doći do 10.000 brzih testova koje je kanton nabavio sa UNDP-jem.

Nenadić je u razgovoru za “Al Jazeeru Balkans” pozvao na jedinstvo i odgovornost. On se i sam nalazi u izolaciji zbog toga što mu je supruga zaražena koronavirusom.

Podsjećamo, nakon jučerašnje sjednice Vlade Kantona Sarajevo je donijeta odluka da se pacijenti smještaju i u Željeznički školski centar. Međutim, roditelji učenika to smatraju neprihvatljivim strahujući za zdravlje svoje djece, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh