BiH

Erdogan telefonom izjavio saučešće Skaki povodom smrti njegovog dede

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan danas je u telefonskom razgovoru izrazio saučešće gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki, povodom smrti njegovog djeda Ismeta Kasumagića.

Dženaza Ismet Kasumagić - Twitter

Erdogan je uputio izraze saučešća povodom smrti Ismeta Kasumagića, istaknutog bošnjačkog intelektualca, jednog od najbližih saradnika prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića i jednog iz grupe bošnjačkih intelektualaca protiv kojih je vođen Sarajevski proces 1983. godine.

Na mezarju Ravne Bakije u Sarajevu danas je klanjana dženaza-namaz Ismetu Kasumagiću, istaknutom bošnjačkom intelektualcu, jednom od najbližih saradnika prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića i jednom iz grupe bošnjačkih intelektualaca protiv kojih je vođen Sarajevski proces 1983. godine, prenosi “Radiosarajevo“.

Preminuo Ismet Kasumagić u 93. godini života

Dženazu-namaz predvodio je hafiz Sadrudin efendija Išerić, imam Careve džamije.

Dženazi-namaz prisustvovali su rodbina, prijatelji, ličnosti iz političkog i javnog života te građani.

Kasumagić je preminuo u četvrtak u 93. godini života. Bio je dugogodišnji član Organizacije Mladi Muslimani, kojoj je pristupio davne 1943. godine kao 15-godišnji dječak.

Kao i većina pripadnika “Mladih muslimana”, bio je uhapšen od komunističke vlasti nakon okončanja Drugog svjetskog rata, a najveći dio radnog vijeka proveo je u Zenici, na Metalurškom institutu.

Bio je i profesor na fakultetu, a i ministar u prvoj demokratskoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine. Također, bio je i rektor Univerziteta u Bihaću.
Iza sebe je ostavio tri kćerke, mnogo unučadi i praunučadi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh