BiH

Za osam dana utrostručen broj zaraženih u BiH

Za 24 časa u BiH registrovano je tri puta više slučajeva novozaraženih virusom korona u odnosu na broj novooboljelih koji je evidentiran prije osam dana.

nezavisne

Tako je u BiH za 24 časa na virus korona pozitivno novih 926 osoba, što do sada predstavlja najveći broj novozaraženih, dok je u utorak prošle sedmice bilo registrovano 336 novooboljelih.

Prema tome je vidljivo da je danas broj novozaraženih veći za 560 u odnosu na broj oboljelih prije osam dana.

Brojke pokazuju da su u BiH u srijedu prošle sedmice registrovana 482 nova slučaja virusa korona, u prošli četvrtak ih je bilo 569, dok je u petak taj broj iznosio 621.

Tokom prošlog vikenda evidentirano je 556 pozitivnih na virus korona, u ponedjeljak njih 541, a u utorak ove sedmice 728 osoba.

U posljednja 24 časa u RS od testiranih 730 uzoraka virus korona je potvrđen kod 268 ljudi, dok je u FBiH od 2.278 testiranih uzoraka kovid-19 registrovan kod 654 osobe, a u Brčko distriktu novozaražene su četiri osobe.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, u RS najveći broj oboljelih evidentiran je u Banjaluci, gdje je novozaražena 121 оsоba, dok je novooboljelo 25 osoba iz Biјеljinе, 20 iz Grаdiškе, 19 оsоbа iz Pаlа, 15 iz Priјеdоrа te 12 iz Lаktаšа.

U Institutu za javno zdravstvo RS naveli su da je ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS 316, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS 114, а u opštim bоlnicаmа 202.

“U RS pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо su 5.932 оsоbе, а nаdzоr је zаvršеn kоd 65.527 оsоbа”, rekli su u Institutu.

U Republici Srpskoj od juče je na snazi odluka Republičkog štaba za vanredne situacije da se maske, osim u zatvorenom prostoru, moraju nositi i na otvorenom.

Najveći broj oboljelih u FBiH za 24 časa evidentiran je u Sarajevu kod 225 osoba.

U izolatorijumu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizovano je 60 osoba, od kojih dvije koriste mehaničku podršku respiratora pri disanju, a sa bolničkog liječenja otpušteno je osam osoba.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja virusa korona u Kantonu Sarajevo, u Zavodu za javno zdravstvo KS apelovali su na sve građane da budu oprezni te ih pozvali na odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera lične zaštite.

Do skoka broja oboljelih od kovida-19 u posljednja 24 časa došlo je i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje je registrovano 185 zaraženih od 769 testiranih osoba.

Na bolničkom liječenju trenutno su 43 pacijenta, od kojih su tri na invazivnoj i dva na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

U posljednja 24 časa u BiH je preminulo 14 osoba kod kojih je potvrđen virus korona, od toga 12 osoba u FBiH i dvije osobe u RS.

Broj osoba kod kojih je potvrđen virus korona, a preminule su prošle sedmice kretao se od osam do 14, dok je u utorak ove sedmice registrovano 20 smrtnih slučajeva osoba kod kojih je registrovano prisustvo kovida-19.

Šeranić: Zasad neće biti zatvaranja škola

U RS u ovom trenutku neće biti zatvarane škole i ostale obrazovne ustanove, jer nisu mjesto prenosa virusa korona, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, i poručio da je zdravstveni sistem u RS stabilan.

“Škole nastavljaju da rade u ritmu u kojem su do sada radile. Pratimo situaciju i, ako se i pojavi virus u određenoj školi, preduzimaćemo mjere konkretno za tu školu, a ako se kovid-19 pojavi u više škola, onda ćemo razmišljati o drugačijem modelu nastave”, rekao je Šeranić.

Dodao je da je, bez obzira na sve, zdravstveni sistem u RS stabilan.

“Sada u RS svi imaju zdravstveno osiguranje. Do nas je samo da budemo solidarniji i da pomognemo jedni drugima”, naglasio je Šeranić.

Narudžbe za komercijalno testiranje

Komercijalno testiranje na virus korona u Institutu za javno zdravstvo RS od sutra se ponovo naručuje, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Dodali su da je broj komercijalnih testiranja ograničen na 100 uzoraka dnevno te da se testiranja obavljaju svaki radni dan i subotom od 7.30 do 8.30 u krugu Instituta u Banjaluci.

“Nalazi se mogu dobiti e-mailom ili podići lično radnim danom od 14.30 do 15.30, a subotom od 13.30 do 14.30 na šalteru Instituta. Komercijalno testiranje na virus korona može se naručiti na brojeve telefona 051/491-643 i 051/491-638”, saopštili su u Institutu za javno zdravstva ,pišu Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh