BiH

Probijen tunel Počitelj

Okončani radovi na iskopu duž desne cijevi tunela Počitelj na koridoru 5c, a tim povodom danas je ispred tunela upriličena mala svečanost kojoj su između ostalih prisustvovali direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, projekt menadžer izvođača radova Cai Lei, ministar saobraćaja i veza FBiH Denis Lasić, te premijer Vlade FBiH Fadil Novalić. U izjavi za medije Novalić je istakao kako je današnji bio važan događaj za gradnju koridora 5c, a podsjetio je i na radove sjeverno od Zenice, na dionici Tarčin-Ivan, odnosno na tunelu Ivan i u Zvirovićima, koji su također u punom jeku.

Tunel Počitelj / PR - Haber,ba

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić sa zadovoljstvom je konstatovao da je tunel probijen četiri mjeseca prije predviđenog roka. Kompletna trasa dugačka je oko deset kilometara.
Dinamikom radova zadovoljan je i federalni ministar prometa i veza Denis Lasić. On je u izjavi za medije rekao kako je uvjeren da će kompletna dionica biti završena do kraja 2021, te da će se s velikim vijaduktom uskoro preći Neretva.

– Tunel Kvanj će biti dodijeljen u ovoj godini. Uskoro ćemo raspisati i tender za dionicu ‘Mostar jug – Kvanj’. Nesporazume koje smo imali oko zemljišta smo izgladili, svi vlasnici nekretnina koji imaju zemljište na dionici su isplaćeni i prepreka više nema. Svjesni smo šta nam svima znači Koridor 5c, konstatovao je Lasić.

Tunel Počitelj / PR – Haber.ba

Kao najveći budući poduhvat istakao je gradnju tunela Prenj. Finansijsku konstrukciju za taj projekat zatvoriti će do kraja godine, a u novoj već raspisati i tender. Poddionica Počitelj-Zvirovići dio je dionice Počitelj-Bijača, dugačka 11,07 kilometara i podijeljena na dva LOT-a. LOT 1 obuhvaća trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh