BiH

BiH avansno uplatila oko dva miliona dolara za kupovinu 1.232.000 doza vakcina protiv korone

Još uvijek se ne zna koje vakcine će biti isporučene za BiH, ali s obzirom na to da će biti dostavljene prema ugovoru sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) protiv bolesti Covid-19 putem Mehanizma (COVAX) čekat će se da prođe sve faze testiranja i dobije neophodne certifikate. Za sada se zna da vakcine nisu ruske

Bosna i Hercegovina uplatila je avansno 1. 971. 200 američkih dolara, za kupovinu 1. 232. 000 doza, vakcina protiv korona virusa, odnosno Covid-19.

Kako je za Fokus potvrdila Zorica Rulj, portparol Ministarstva civilnih poslova BiH avansni iznos za nabavku vakcina uplaćen je 9. oktobra,a u skladu s ranije potpisanim ugovorom u vezi s ovom nabavkom.

Iz Ministarstva civilnih poslova najavljuju i da se vakcine očekuju u prvoj polovini naredne godine, te da su za sada planirane količine dostatne za oko 20 posto stanovništva u našoj zemlji.

-Sukladno odredbama iz Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) protiv bolesti Covid-19 putem Mehanizma (COVAX) – “Commitment agreement – committed purchase arrangement “ uplaćen je avans, u iznosu od 1. 971. 200 US$, za kupovinu 1. 232. 000 doza, što pokriva 20 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini. Isporuka vakcina se očekuje u prvoj polovini 2021.godine, o čemu će Ministarstvo civilnih poslova BiH biti blagovremeno obaviješteno – navela je Rulj.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH podsjećaju da je ugovor o nabavci vakcina protiv COvid 19 potpisan 18. septembra ove godine. U međuvremenu Vijeće ministara BiH odobrilo je iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova BiH 50.000 KM namijenjenih za osiguranje financijskih sredstava na ime troškova skladištenja, špedicije i transporta proisteklih iz Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) protiv bolesti Covid-19.

U odgovoru na Fokusov upit iz Ministarstva civilnih poslova BiH kažu da će u skladu sa svojim nadležnostima provesti proceduru javnih nabavki za odabir najpovoljnijeg ponuđača za troškova skladištenja, špedicije i transporta, proisteklih iz navedenog ugovora.

Ovaj potez je veoma važan da se pravovremeno osiguraju svi prateći koraci koji će omogućiti pravilno i transparentno skladištenje i čuvanje vakcina.

Što se tiče situacije u Bosni i Hercegovini, treba samo pogledati koliko građana odlazi iz BiH u zemlje NATO-a i EU čije su privrede prosperitetnije i stabilnije, izjavio je američki brigadni general Razgovarao: Amil DUČIĆ
Draženka Malićbegović, pomoćnica ministrice civilnih poslova BiH u sektoru zdravstva za Fokus je dodatno pojasnila da se u ovom trenutku još uvijek ne zna od kojeg će proizvođača vakcina u tom kontingentu putem Covaxa stići vakcine u BiH. No, na pitanje da li je riječ o ruskim vakcinama, ona odgovara odrečno.

-To nije ruska vakcina, to je vakcina koja je još uvijek u fazi istraživanja i proizvodnje i morat ćemo još sačekati da bismo dobili tu vakcinu. Još uvijek nije poznat proizvođač, radi se o više njih, a kad se završi faza testiranja vakcine iz Covax instrumenta za globalni pristup vakcinama, kojeg prati Svjetska zdravstvena organizacija, u BiH će doći vakcina koja će imati evropski certifikat sigurnosti – kazala je Malićbegović.

Također, Malićbegović podsjeća da bi se moglo reći da je jedna zemlja pokrivena dovoljnom količinom vakcina, onda ih mora biti dostatno za 70 posto od ukupnog broja stanovništva jedne zemlje , pa nije isključena mogućnost dodatne nabavke vakcina.

Ne isključujemo mogućnost da nabavimo vakcinu i od nekog drugog proizvođača, ukoliko takav bude u međuvremenu proizveo i certificirao vakcinu. S druge strane važno je da se BiH pridružila Mehanizmu COvac u kojem učestvuju 92 zemlje , jer prema tom principu učešča u kojem smo uplatili avans i učestvujemo u istraživačkom procesu onda ostvarujemo pravo na mnogo povoljniju cijenu nabavke vakcina nego što će ona koštati na tržištu – pojašnjava Malićbegović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh