BiH

Predsjedništvo BiH: Donesena odluka o angažovanju OS BiH za pružanje pomoći civilnim organima

Predsjedništvo BiH donijelo odluku o prihvatanju sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj redovnoj sjednici primilo k znanju informaciju Ministarstva odbrane BiH o pozivu za pristupanje procesu Ubrzane vazdušne mobilnosti (RAM) od strane Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjedništvo BiH odobrava učešće Bosne i Hercegovine u dijelu RAM procesa, za vrijeme trajanja pandemije COVID-19, koji se odnosi na odobravanje prihvata ili preleta preko bh. prostora vazdušnih transportnih sredstava, koja prevoze medicinski materijal i opremu namijenjenu suzbijanju pandemije COVID-19.

Predsjedništvo BiH je zadužilo ministra odbrane BiH da, u ime BiH, uputi Vrhovnoj komandi savezničkih snaga za Evropu odgovor na poziv za pristupanje procesu Ubrzane vazdušne mobilnosti, u kojem će biti iskazana spremnost BiH da u okviru RAM procesa, u roku od 72 sata od dobijanja zahtjeva, provede procedure odobravanja prihvata ili preleta preko bh. vazdušnog prostora vazdušnih transportnih sredstava koja prevoze medicinski materijal i opremu namijenjenu suzbijanju pandemije COVID-19 te spremnost da će zračna transportna sredstva imati status kako je to predviđeno RAM procesom.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o angažovanju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima, zbog opasnosti od širenja COVID-19, u privremenom ustupanju: 12 kontejnera na području Republike Srpske, 12 kontejnera na području Zapadnohercegovačkog kantona, dva kontejnera na području općina Glamoč i Kupres, šest kontejnera za Univerzitetsku kliničku bolnicu u Mostaru, dva kontejnera za Dom zdravlja Mostar i jedan kontejner na području Prozor-Rama.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluke o prihvatanju: sporazuma o zajmu (Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine primjenom Višefaznog programskog pristupa) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj; sporazuma o finansiranju između BiH i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) za Projekt poljoprivrednog razvoja i ruralnih poduzeća (READP); amandmana broj 2 na ugovor o finansiranju zaključen između BiH i Evropske investicijske banke, sa naknadnim izmjenama; ugovora o zajmu (Kreditna linija broj 2 Agenciji za osiguranje depozita BiH) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj; sporazuma o grantu i Amandmana 7 na sporazum o finansiranju od 27. februara 2006. godine, zaključen između KfW-a i BiH u iznosu od pet miliona eura za projekt Ublažavanje uticaja COVID-19 za mikro, mala i srednja poduzeća (MICMSME) putem Evropskog fonda za BiH (EFBH); sporazuma o zajmu (Projekt Javni prijevoz Sarajevo, dio 3) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj; sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan i protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan o implementaciji sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv predsjednika Pariskog mirovnog foruma Pascala Lemya za učešće na Pariskom mirovnom forumu, koji će se održati od 11. do 13. novembra 2020. godine u Parizu. Delegaciju će predvoditi Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh