BiH

Predsjedništvo BiH pozvalo sve institucije i nivoe vlasti da hitno pokrenu procedure za ispunjavanje zahtjeva EK

Predsjedništvo BiH očekuje tijesnu saradnju s institucijama Evropske unije kako bi se obaveze BiH izvršile na vrijeme i na pravi način.

Predsjedništvo BiH je danas u izjavi istaklo važnost ovog trenutka evropskog puta Bosne i Hercegovine za skoro dobivanje kandidatskog statusa.

Predsjedništvo BiH pozdravlja odluku Evropske komisije da 6. oktobra 2020. godine usvoji Komunikaciju o EU politici proširenja za 2020. godinu, Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, kao i Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan te Upute za provedbu zelene agende za Zapadni Balkan.

Predsjedništvo BiH, u skladu s ranije donesenom izjavom Predsjedništva BiH o evropskim integracijama, usvojenom 12. decembra 2018. godine, te zaključcima usvojenim 28. aprila 2020. godine, poziva sve institucije i nivoe vlasti u BiH da, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, u okviru mehanizma koordinacije, od zajedničkog interesa svih u BiH, hitno pokrenu sve procedure neophodne za ispunjavanje zahtjeva Evropske komisije iz Mišljenja, ovogodišnjeg izvještaja, te dva ekonomska dokumenta.

Predsjedništvo BiH potvrđuje privrženost i opredjeljenje prema ubrzanom prijemu BiH i drugih država Zapadnog Balkana u EU, a u skladu s novom Metodologijom proširenja EU iz 2020. godine.

Predsjedništvo BiH očekuje tijesnu saradnju s institucijama Evropske unije kako bi se obaveze BiH izvršile na vrijeme i na pravi način.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh