BiH

Sarajevo: Djeca nisu obavezna nositi maske na otvorenom, odluka je prepuštena roditeljima

Nakon sinoćnje odluke Kriznog štaba u Sarajevu da je nošenje maski obavezno i na otvorenom, iz Zavoda za javno zdravstvo su za Klix.ba kazali da se ta naredba ne odnosi na djecu i da je odgovornost na roditeljima da li će im staviti masku ili ne.

Dijete s maskom - Ilustracija / Espreso.rs

Kako nam je kazala epidemiologinja Anisa Bajramović, kada su takve mjere donošene i za početak nastave u KS za djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole je vrijedilo da do dvorišta škole nose maske, a da na nastavi nisu obavezna.

“Za sve ostale učenike se podrazumijeva da moraju nositi masku i na nastavi, dok oni od prvog do četvrtog razreda ne moraju, osim ako su na odmoru ili odlaze u toalet”, navela je Bajramović.

Kako je dalje pojasnila, ta odluka je sada prepuštena roditeljima i oni koji žele staviti masku djetetu, to mogu učiniti, a ako ne žele, ne moraju i neće snositi sankcije zbog toga, piiše “Klix“.

“Studije su nam dokazale da se djeca do 11. godine nisu zaražavala jedna od drugih, već su prenosila zarazu na odrasle. Tako da će odgovorni roditelji uvijek voditi računa o svojoj djeci da i njih štite. Dakle, nije obavezno da djeca nose maske, pogotovo mlađa djeca koja idu u vrtiće. Također, nismo se referisali ni na to od koje godine su djeca obavezna nositi maske, jer se vodimo time da djeca djeci ne prenose virus”, naglasila je doktorica Bajramović.

S obzirom na to da je došlo do povećanja broja zaraženih koronavirusom u KS, doktorica je istakla da su se mjere morale pooštriti.

“Naravno da se više neće ići na ovaj lockdown kakav je bio, međutim, mora se stvoriti taj osjećaj odgovornosti da od kuće do posla mi moramo štititi druge od sebe i obrnuto. Kada dvije osobe nose maske dok razgovaraju, šansa da se zarazite koronavirusom je 1,5 posto”, poručila je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh