BiH

Večernji presjek sa KCUS-a: U Sarajevu upaljen crveni alarm, dvije osobe preminule

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano je 268 uzoraka na prisustvo koronavirusa, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove ustanove.

KCUS - Radiosarajevo.ba

Kako je potvrdila prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, u Kantonu Sarajevo je zaraženo još 42 osobe, piše “Radiosarajevo“.

“Osim zaraženih u Sarajevu, dijagnoza COVID-19 potvrđena je u Unsko-sanskom kantonu kod još 18 osoba, te imamo i pet zaraženih u Goraždu, u Ustikolini”, dodala je prof. dr. Izetbegović za naš portal.
U Izolatoriju KCUS-a na Podhrastovima smješteno je 50 osoba, devet je u intenzivnoj njezi, a dvije su preminule.

“Građani se moraju uozbiljiti. Nema opuštanja. Maske nositi neizostavno i pravilno – da prekrivaju nos i usta, držati fizičku distancu, provjetravati prostor i prati ruke. KCUS je jedina ustanova koja liječi COVID-19 bolesnike, ali pruža i usluge tercijarnog i sekundarnog nivoa. Već nam je jedan broj uposlenika van stroja zbog raznih bolovanja, ali ima i pozitivnih na COVID-19. Jedan medicinski tehničar je već drugi put pozitivan u zadnja tri mjeseca”, kazala je prof. dr. Izetbegović za Radiosarajevo.ba.

Generalna direktorica KCUS-a je naglasila da situacija nije sjajna niti na Klinici na Podhrastovima.

“Podhrastove moramo dodatno pojačati ljekarima iz KCUS-a, tako da će oko 100 uposlenika iz ove ustanove opsluživati taj dio infektivne klinike”; dodala je prof. dr. Sebija Izetbegović.

Podsjetimo, u Kantonu Sarajevo od sutra će biti obavezne maske i na otvorenom, potvrđeno je iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Kazne za nenošenje maski će biti 500 KM, a za provođenje ove Naredbe je zadužena Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh