BiH

EU: Samo jedinstvena, ujedinjena i suverena Bosna i Hercegovina

Posvećenost daljim eurointegracijama Bosne i Hercegovine, podrška mandatu EUFOR-a na očuvanju bezbijednosti i zahtjev za daljim razoružavanjem i deminiranjem, to je poruka ministara spoljnih poslova EU sa sastanka u Luksemburgu…

…koji prati evropski dopisnik N1 Nikola Radišić.
Jedinstvena, ujedinjena i suverena Bosna i Hercegovina u Evropskoj uniji – za to se zalažu države članice Unije, ako je suditi po zajedničkoj izjavi ministara spoljnih poslova okupljenih na sastanku u Lukseburgu. Oni su usvojili zaključak o Bosni i Hercegovini u kome ponavljaju svoju, kako kažu, “nedvosmislenu posvećenost” EU perspektivi BiH.

Pozdravili su najavu lokalnih izbora zakazanih za 15. novembar, a posebno lokalne izbore u Mostaru koji će biti održani u decembru, punih 12 godina nakon posljednjih izbora u tom gradu.

Zbog toga su pozvali su sve političke aktere u BiH da se, kako su rekli, “suzdrže od provokativne retorike podjela tokom izbornog perioda” i da se fokusiraju na rješavanje 14 ključnih prioriteta koje je Savjet utvrdio prošle godine, a koji se tiču izmjena više pravosudnih zakona, reforme lokalne samouprave, ustavnih i brojnih drugih izmjena i reformi oko kojih se već dugo lome koplja.

Zajednička izjava objavljena je neposredno naklon što je u Briselu predstavljen izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u kome se lideri te zemlje kritikuju zbog izostanaka rezultata na gotovo svim poljima. Međutim, članovi Predsjedništva BiH koji su nakon toga boravili u posjeti Briselu, za ovu sedmicu su najavili svoj sastanak sa koga će, kako su rekli, objaviti zajedničku izjavu u kojoj će pozvati sve institucije BiH da bez odlaganja rade na ispunajvanju 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije. Kako im je rečeno u Briselu, ukoliko budu nastavili rad tempom kojim su započeli rješavanje tih prioriteta, Bosna i Hercegovina bi mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU – do ljeta sljedeće godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh