BiH

Migranti kakve ih niste do sada vidjeli: “Nadamo se da će nas prihvatiti”

Između ostalog pokušavamo da približimo kulturološke razlike koje su sa sobom donijeli različite etničke grupe mgranata koje su došle u ovu lokalnu zajednicu”, kaže Enes Kaljanac, IOM koordinator

Zanimljiva manifestacija održana je ispred Planinarkog doma Brezovača u Hadžićima – u organizaciji Udruženja ASUS i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) održan je Dan internacionalnih kuhinja.

Posebno je interesantno što su nacionalne kuhinje svojih zemalja predstavili i to sopstvenim kulinarskim umijećem osobe iz Afganistana, Iraka, Irana, Kameruna, Maroka, Pakistana i drugih zemalja, a koje su dio migrantske populacije smještene u prihvatnom centru Ušivak kod Hadžića.

U vremenu kada migrante u BiH, koji na putu za boljim životom borave u našoj zemlji, prate razne stigma, ova manifestacija ima izuzetan značaj i cilj barem djelomično razbiti predrasude koje dio stanovništva u našoj zemlji ima prema ljudima koji su iz nekog razloga morali otići iz svojih domovina i ne nailaze na razumijevanje.

“Odlučili smo da kroz različite aktivnosti pomognemo migrantskoj populaciji. Ovdje mnoge ekipe iz različitih zemalja prezentuju svoja jela. Lokalna populacija zajedno sa ljudima iz kampa Ušivak uživaju u tim jelima. Nadamo se da će ova priča poslati poruku tolerancije i mira što dalje”, kaže nam Adin Mulagić iz Udruženja ASUS.

Tako smo imali priliku upoznati i Kamerunce koji su prezentovali jelo iz svoje zemlje uz konstataciju da su veoma sretni zbog događaja.

Jedna Afganistanka ispričala nam je da je već pet godina u Bosni i Hercegovini.

“Ovo nam je prvi put da izlazimo iz kampa. Sretni smo što smo došli u priliku da razgovaramo sa lokalnim ljudima. Imamo priliku da upoznamo bosansku kulturu, a i lokalni ljudi imaju priliku da upoznaju našu kulturu. Nadam se da će nas prihvatiti, kao što smo mi prihvatili njih”, rekla je ona.

Sretan zbog ukazane prilike da prezentuje svoju kulturu i druži se sa domaćim stanovništvom je i jedan Marokanac.

“Danas je dobar dan, sretni smo. Uživamo, ovo mjesto je dobro. Bog blagoslovio Bosnu”, rekao nam je za kraj.

U video prilogu možete vidjeti šta su pripremali migranti iz ovih zemalja, ali i iz Pakistana, Irana, Iraka…prenosi Fokus.

“IOM u koordinaciji sa Službom za poslove sa strancima faktički radi ne samo u administrativnim i tekućm poslovima unutar kampova, nego je tu izuzetno izražena i saradnja sa lokalnim zajednicama kojima je sve ovo promijenilo životne navike. Između ostalog pokušavamo da približimo kulturološke razlike koje su sa sobom donijeli različite etničke grupe migranata koje su došle u ovu lokalnu zajednicu”, kaže Enes Kaljanac, IOM koordinator.

Jedna od organizacija koja od samih početaka migrantske krize u našoj zemlji pokušava pomoći ovoj populaciji je i organizacija Pomozi.ba.

” U našem Udruženju već više od godinu dana je sa nama Said koji dolazi iz Maroka. Bio je na ulici, nije imao gdje spavati. Riječ je o mladiću koji je želio da radi, da zaradi. Ima tešku priču iza sebe, pokušava i da pomogne porodici. Pronašao je ovdje krov nad glavom, a promijenio je i plan. Međutim sada je tu, zadovoljan je i jedan je od najvrijednijih u Udruženju Pomozi.ba” , istakla ja Maja Arslanagić, glasnogovornica Pomozi.ba.

Said je za kraj imao i jednu univerzalnu poruku:

“Muškarci samo trebaju da slušaju žene”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh