BiH

Sjećate li se snimka kupovine diplome? Tužilaštvo BiH odlučilo da nema krivičnog djela!

Još jedna sramna odluka Tužilaštva BiH! Donijeli su Naredbu o neprovođenju istrage na osnovu istraživačke priče Žurnala o kupovini diploma u BiH. Državni tužilac Oleg Čavka kaže da je „očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno prijavljeno krivično djelo”

Žurnal je početkom 2019. godine objavio priču o kupovini diploma u BiH. Podsjetimo, tada je novinarka Žurnala za samo 17 dana dobila diplomu srednje medicinske škole. Predaju diplome uspjeli smo zabilježiti i na video snimku. Neposredno prije objave priče, dostavili smo Tužilaštvu BiH sve informacije do kojih su došli novinari, kao i video snimak kupovine. Stečenu diplomu novinarka Žurnala predala je tužiocima,piše Žurnal.

Od tada su prošla 22 mjeseca. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 30. septembra ove godine donijelo je Naredbu o nesprovođenju istrage u ovom predmetu!

„Obavještavamo Vas da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine povodom Vaše krivične prijave dostavljene ovom Tužilaštvu, dana 30.9.2020. godine donijelo Naredbu o nesprovođenju istrage jer je u smislu odredbi člana 216. stav 3. i 4. ZKP BiH iz prijave i pratećih spisa, odnosno rezultata provedenih istražnih radnji očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo.“, naveo je u dopisu kažnjavani falsifikator i državni tužilac Oleg Čavka.

Snimak Žurnala, na kojem je pokazano na koji način je moguće steći diplomu u BiH, skrenuo je pažnju javnosti na ovaj unosni i široko rasprostranjeni kriminal. Priču su prenijeli mnogi mediji u Evropi i regionu, a reagirale su i neke evropske zemlje koje su počele pažljivije ispitivati porijeklo ovdašnjih diploma. Ipak, taj snimak pa ni sva dokumentacija koju su prikupili naši novinari, nisu bili dovoljni Tužilaštvu BiH. Utvrdili su da “ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo.“


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh