BiH

Džaferović iz Brisela: Ako budemo radili, bit će i kandidatskog statusa sljedeće godine

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH danas je nakon sastanaka u Briselu izrazio optimizam u pogledu napretka zemlje na evropskom putu i dobijanja kandidatskog statusa naredne godine.

Šefik Džaferović - Fena

Džaferović je zajedno sa članovima Predsjedništva Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem danas imao sastanak sa sa Paulom Rangelom, stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, a potom i sa Charlesom Michelom, predsjednikom Vijeća Evropske unije u zgradi Evropskog vijeća.

– Postigli smo što smo željeli, ubrzali smo put BiH ka EU. Ono što je za mene jako važno je da će odnos institucija EU-a i BiH biti kontinuiran i stalan. Na nama je da ispunimo sve obaveze iz Mišljenja Evropske komisije. Predano se moramo okrenuti poslu i što prije uvjerimo institucije EU-a da radimo na 14 preporuka tim prije ćemo dobiti kandidatski status. Ako ovako budemo radili kao u proteklih nekoliko mjeseci, onda će to biti na ljeto iduće godine – istakao je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dodao je da se razgovaralo i o drugim temam, te da je EU obećao podršku u rješavanju migrantske krize i borbi protiv pandemije COVID-19.

– Kada su u pitanju regionalne inicijative na Zapadnom Balkanu EU ih podržava snažno. Te inicijative trebaju da budu pod okriljem EU i trebaju da budu korak ka članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU i neće biti zamjena za evropski put. BiH ima snažnu podršku od institucija EU-a i do nas je u BiH – poručio je Džaferović i nastavio:

“Vjerujem da će sve institucije BiH, dati sve od sebe da ovu priliku iskoristimo. Ne bi smjeli da je ne iskoristimo. Već je zakazana sjednica Predsjedništva i vjerujem da ćemo usvojiti izjavu, proglas, poziv svim institucijama u BiH da se posvete istinskom ispunjavaju svih 14 uvjeta iz mišljenja.”

Prema Džaferovićevim riječima nijedno pitanje se neće riješiti samo od sebe nego je potrebno da se unutar BiH vodi dijalog.

– Naš put je evropski put, mi alternative nemamo. Što prije to uradimo bit će nam svima bolje – naglasio je Džaferović.

Ocjenu da je posljednji izvještaj o napretku BiH ka EU u posljednjih 16 mjeseci bio dosta negativan, Džaferović je objasnio da je takav zato što je BiH 11-12 mjeseci imala blokadu državnih institucija.

– Nadam se da više nikada nećemo doći u takvu situaciju. Uradili smo određene stvari u proteklih četiri do pet mjeseci. Ako budemo radili tako kao u proteklim mjesecima onda ćemo biti kredibilan partner EU-a. To nam je kazano na svim sastancima. Ovo je vrlo realno o čemu govorim – zaključio je Džaferović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh