BiH

Pilav: U Sarajevu nagli porast broja novozaraženih, bližimo se “crvenoj” zoni

Predsjednica Kriznog štaba KS epidemiologinja Aida Pilav, kazala je na konferenciji za medije da je u Kantonu Sarajevo u protekla dva dana došlo do naglog porasta novozaraženih koronavirusom, te da se situacija nastavlja pratiti na osnovu čega će se dalje odlučivati o mogućim pooštrenjima mjera.

Aida Pilav - Avaz.ba

Kako je kazala Pilav, napravljen je presjek epidemiološke situacije u KS na osnovu čega je praćena sedmična incidenca zaraženih (ukupan broj novozaraženih u sedam dana na 100.000 stanovnika). Dodala je da je u protekla četiri mjeseca dolazilo do laganog porasta, ali i pada broja novih slučajeva.

“Ono što se sada dešava u KS u posljednja dva tri dana gdje je došlo do naglog skoka zaraženih isto je i u zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija i Srbija). Želim istaći da smo mi u drugoj sedmici septembra imali najveći broj zaraženih i riječ je o 191 osobi, međutim, sada u samo dva dana u KS imamo 128 novozaraženih”, navela je Pilav.

Pilav je pojasnila da se svakodnevno uz pomoć brojnih alata prati epidemiološka situacija u KS. Shodno tome, dodala je da su tendencije rasta obilježene od zelene do ljubičaste boje i da u zavisnosti od toga određuju dalje mjere.

“Pratimo raspon sedmične incidence novozaraženih na osnovu kojih ćemo donositi odluke. Najveći skok je bio početkom augusta, pa se situacija smirila, ali kao što vidite u posljednjih nekoliko dana došlo je do porasta novozaraženih. U periodu od 1.9. do 7.10. kada je pravljena analiza treba istaći da smo na početku septembra imali neku stopu od 51 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Najmanja stopa je bila prethodne sedmice kada je bilo 22,12, dok je u posljednja dva dana ta stopa 58 što je najviše u odnosu na ovaj periodu. Bližimo se crvenoj zoni i postoji mogućnost da ćemo raditi na jačanju epidemioloških mjera. Prati se situacija, prate se svi indikatori i na osnovu njih se donose određene mjere”, pojasnila je Pilav.”, pojasnila je Pilav.

Do sada je u KS na koronavirus testirano ukupno 45.441 osoba. Kako je navela Pilav, nema promjena u spolnoj i dobnoj distribuciji oboljelih i riječ je većinom o radno sposobnom stanovništvu.

“Najveći broj oboljelih je od 19 do 65 godina (78 posto) i novozaraženih od 36 do 50 godina. Najmanji broj zaraženih su starije osobe, od 65 godina i više. Bitno je istaći da je zaključno sa 7.10. trenutno aktivnih slučajeva najviše u Općini Novi Grad (60 posto) te po 40 posto u Novom Sarajevu i na području Ilidže”, dodala je epidemiologinja.

Pilav se osvrnula i na početak nove školske godine i od 1. septembra do 8. oktobra potvrđeno je 38 zaraženih učenika mlađih od 18 godina.

“To su pojedinačni slučajevi nije bilo žarišta unutar škola. Također od 15.09. do 7.10. kod 25 prosvjetnih radnika potvrđen je koronavirus i tu redovno pratimo situaciju. U slučaju povećanja te krivulje onda ćemo krenuti s nekim restriktivnijim mjerama što bi u jednom trenutku moglo doći do izmjene režima nastave. Bitno je znati da se donošenje restriktivnijih javnozdravstvenih mjera vrši uz praćenje situacije i uz preporuke WHO-a”, poručila je Pilav.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh