BiH

Nakon 30 godina Olimpijski muzej BiH ponovo otvorio svoja vrata

Njegova zgrada, čuvena Mandića vila, uništena je u granatiranju na samom početku rata u BiH 27. aprila 1992.

Otvaranje Olimpijskog muzeja Sarajevo - Avaz

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i presjecanjem vrpce, renovirani Olimpijski muzej BiH svečano je otvorio svoja vrata večeras, 8. oktobra, nakon gotovo 30 godina od razaranja.

Smatra se jednim od glavnih simbola grada Sarajeva, a projekat njegove obnove pokrenuo je Grad Sarajevo, koji je uz pomoć Vlade Kantona osigurao sredstva u u iznosu od oko milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka.

Rekonstrukcija muzeja je počela 2018. godine, sa ciljem da se očuvaju uspomene i sjećanja na Zimske olimpijske igre koje su 1984. godine održane u glavnom gradu BiH.

Otvorili su ga predstavnici Olimpijskog komiteta BiH na čelu sa predsjednikom Izetom Rađom, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i počasni gost grada Sarajeva Princ Albert od Monaka.

Olimpijski muzej nastao je 1984. godine, iste godine kada su održane i Zimske olimpijske igre u Sarajevu (ZOI) čuva svjedočanstva, fotografije, sportsku opremu i odličja sa ovog događaja održanog u Bosni i Hercegovini prenosi “Fokus“.

Njegova zgrada, čuvena Mandića vila, uništena je u granatiranju na samom početku rata u BiH 27. aprila 1992.

Od tada se eksponati Muzeja nalaze u Olimpijskom komitetu. Oni su sada vraćeni u renoviranu zgradu Muzeja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh