BiH

Goran Čerkez: “Nabavljamo testove koji otkrivaju ima li neko gripu ili COVID”

Bosna i Hercegovina bi uskoro trebala da nabavi testove koji dijagnostikuju i gripu i koronavirus, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Goran Čerkez - BHRT.ba

Pojašnjava kako će nabavka najvjerovatnije ići preko Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Doze će se nabaviti za početak u visini od 30.000 dolara.

Ovaj test su osmislili američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i riječ je o prvom dvostrukom testu koji je od američke Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobren, tačnije dobio dozvolu za upotrebu u hitnim slučajevima.

Testovi bi trebalo da se nabave uskoro, ne mogu precizirati datum jer treba provesti procedure. Mislim da bi nabavka trebala ići preko Ministarstva civilnih poslova BiH. Sigurno je da se ide u nabavku tih testova za koje je izražena potreba i oni će se po dobijanju raspodijeliti certificiranim laboratorijama koje mogu raditi dijagnostiku COVID-19, poput one na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu – kazao je Čerkez.

Dodaje da će se na početku ovi testovi nabaviti za sumu od 30.000 dolara.

Testirat će se samo suspektni slučajevi, kada su epidemiolozi, ljekari, u određenoj dilemi. Glavna je riječ stručnjaka, ali bez obzira na to radilo se o gripi ili koronavirusu, oboljeli će morati kući, u izolaciju. Dakle, epidemiolozi na kantonima su ti koji će odlučiti ko će od pacijenata raditi takav test – istakao je Čerkez za “Faktor“.

Samo jednim brisom ili uzorkom ovi kombinovani testovi se mogu koristiti za brže dobijanje odgovora da li se radi o gripi ili COVID-19, a što je velika pomoć u iščekivanju nadolazeće sezone gripe tokom pandemije koronavirusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh