BiH

Vijeće Evrope traži od BiH da provede presude Evropskog suda

Predstavnici manjina ne mogu se kandidirati niti biti birani na najviše pozicije u državi.

Predsjedništvo BiH - Avaz.ba

Odbor ministara Vijeća Evrope pozvao je u petak vlasti Bosne i Hercegovine da provedu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu (ECHR) i pozdravio sporazum vodeće hrvatske i bošnjačke stranke o izmjenama izbornog zakona i ustava.

Tijelo Vijeća Evrope zaduženo za provođenje presuda ECHR-a je ‘ponovilo zabrinutost jer vlasti i politički čelnici Bosne i Hercegovine još nisu postigli konsenzus o sadržaju potrebnih amandmana koji se trebaju unijeti u ustav’.

Više presuda protiv BiH
Zadržavanje postojećeg diskriminirajućeg izbornog sistema predstavlja povredu zahtjeva Evropske konvencije o ljudskim pravima i povredu obaaveze BiH kao članice Vijeće Evrope, istaknuli su ministri, prenose Hina.

Radi se o više presuda suda, a najpoznatija je ona u predmetu Sejdić-Finci koji su se žalili što se predstavnici manjina ne mogu kandidirati niti biti birani na najviše pozicije u državi.

Tako, u tročlano Predsjedništvo BiH mogu biti izabrani samo građani koji se izjašnjavaju kao Srbi, Bošnjaci ili Hrvati, dok ostali narodi koji žive u zemlju ne mogu biti birani u Predsjedništvo, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh