BiH

Ambasada SAD: State department posjeduje informacije o umiješanosti Nikole Špirića u korupciju

Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Evropa je saopšteno da Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) posjeduje vjerodostojne informacije da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, “uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”.

Ambasada SAD u BiH - Facebook

“Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031(c) nalaže se da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne obitelji stave na listu”, navodi se u odgovoru ambasade SAD u BiH na upit RSE o imenovanju Nikole Špirića za člana Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Nikola Špirić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, stavljen je na crnu listu Sjedinjenih Država 2018. godine zbog umiješanosti u značajnu korupciju, navedeno je tada u saopštenju Stejt dipartmenta.

Saopšteno je da je Špirić kao “poslanik umiješan u sticanje koristi na osnovu javne korupcije, prihvatanje neprikladnih usluga u zamjenu za njegov rad kao ličnosti na javnoj poziciji sa koje se miješao u javne procese, a sve tokom mandata poslanika Predstavničkog doma”.

Njemu i članovima njegove uže porodice zabranjen je ulazak u Sjedinjene Države.

“U slučaju gospodina Špirića, vjerujemo da su njegove aktivnosti nanijele štetu i interesima Sjedinjenih Američkih Država i građana Bosne i Hercegovine. Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organizovani kriminal, te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast. Žalosno je da ovo nije uzeto u obzir kada se donosila odluka o njegovom izboru na navedenu poziciju”, navodi se u odgovoru ambasade SAD u BiH za RSE.

Parlamentarna skupština BiH je na sjednici Doma naroda (jedan od dva doma Parlamenta BiH), održanoj 28. maja i na sjednici Zastupničkog doma (jedan od dva doma Parlamenta BiH), 15. septembra, donijela odluku o imenovanju Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, navodi se u Službenom listu BiH.

Odluka je stupila na snagu 15. septembra 2020. godine, ali je tek sada objavljena u Službenom listu BiH.

Nikola Špirić je visoki funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i delegat u Domu naroda BiH, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh